open-navfaktor-logo
search
"Neviđen kukavičluk"
DF: NiP nametnuo SDP-u i NS-u etnički, a DF sa SD i GS promoviše građanski koncept
Demokratska fronta smatra poražavajućom činjenicu da je stranka Elmedina Konakovića (NiP) svojim partnerima SDP-u i NS-u uspjela da nametne etničku viziju uređenja države Bosne i Hercegovine, te ih uspjela odvratiti od zalaganja za građansku državu na principu jedan čovjek jedan glas, saopćeno je danas iz DF-a.
19.10.2020. u 10:46
get url
text

Saopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

Ni sedam dana nakon što je lider takozvane "četvorke" Konaković iznio njihov zvaničan stav o tome da se ne smije osporavati takozvana "konstitutivnost naroda", a na to upućuju presude Evropskog suda za ljudska prava, niko od zvaničnika dvaju pomenutih, i sada samo u formalnom smislu, građanskih stranaka, nije se ni usudio iznijeti svoje neslaganje sa Konakovićevom etnonacionalističkom vizijom budućeg uređenja BiH.

To je sa stanovišta političkog zastupanja građanske ideje ne samo potpuna sramota, nego i neviđen kukavičluk. Brojni građanski intelektualci koji se zalažu za građansku Bosnu i Hercegovinu sa nevjericom posmatraju politički diktat i ideološko nasilje koje NiP vrši nad ove dvije nekada građanske stranke.

Demokratska fronta s tim u vezi poziva sve građanski orijentirane pojedince unutar SDP-a i NS-a, da se zbog budućnosti građanske ideje odupru njima nametnutom antigrađanskom diktatu. Demokratska fronta koja na izborima nastupa sa Socijaldemokratama i Građanskim savezom, unatoč političkim pritiscima nije ni za milimetar odstupila od svojih građanskih uvjerenja i ideologije. Štaviše, Demokratska fronta dodatno svoju građansku ideologiju promovira insistiranjem na tome da se antievropska "konstitutivnost" eliminira kroz proces EU integracija.

Očekujemo od SDP-a i NS-a da se oni kroz puno komotnije opoziciono djelovanje, kroz djelovanje koje ne trpi pritiske i ne traži trule kompromise, izbore za nadmoć građanskih uvjerenja radi budućnosti i same mogućnosti uspostavljanja građanske države Bosne i Hercegovine, zaključuje se u saopćenju DF-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.