open-navfaktor-logo
search
Reakcija
DF: Nedopustivi pozivi na nasilje nad migranitima, Tužilaštvo mora reagirati
Pozivamo građane BiH da na nasjedaju na govor mržnje i da oštro osude pozive na nasilje i nazivanje ljudskih bića bijesnim kerovima, naveli su iz DF-a
25.06.2019. u 11:12
get url
text

Demokratska fronta poziva nadležno tužilaštvo da u skladu sa Krivičnim zakonom BiH, odnosno članom 145. reagira na govor mržnje i pozivanje na nasilje nad migrantima od Fatmira Alispahića koji je u svom tekstu "Bošnjaci moraju odmah početi napade na migrante" na izvjesnom portalu Antimigrant.ba pozivao na nasilje nad migrantima.

--Citiramo: Bošnjaci moraju razumjeti da su izdani i prodani – od svojih. I moraju se braniti. Kako? Tako sto će odbiti poslušnost domaćim izdajnicima, tako što će se samoorganizirati i – krenuti u napade na migrante. Te horde migranata treba mlatiti svim sredstvima, treba ih tjerati poput bijesnih kerova, treba im staviti do znanja da među nama neće živjeti – jer ćemo ih mlatiti, tjerati, progoniti – sve dok ne nestanu sa naše zemlje". Demokratska fronta je pokrenula institucionala rješenja na nivou Parlamenta FBiH, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH. Međutim, ovakva vrsta govora nema veze sa migrantskom krizom, već je samo povod za izljev ksenofobne i mrziteljske svijesti za koju je samo pitanje kada će se okrenuti prema nekom drugom - saopćili su iz DF-a i dodali:

-Uprkos svim teškoćama migrantske krize koja je naročito pogodila Grad Bihać i Unsko – sanski kanton, nećemo dozvoliti da se bilo koga naziva bijesnim kerovima koji će se mlatiti i tjerati sve dok ne nestanu sa naše zemlje. Već je previše mržnje u Bosni i Hercegovini, koju izazivaju postrojavanje četnika i parade crnokošuljaša. Pozivamo građane BiH da na nasjedaju na govor mržnje i da oštro osude pozive na nasilje i nazivanje ljudskih bića bijesnim kerovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.