Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Ovoj odluci Predsjedništva Građanskog saveza nije prethodio nikakav oficijelni razgovor koalicionih partnera, ni na nivou organa stranke niti na nivou Kluba zastupnika. To, valjda govori o transparentnosti ovakve odluke i dovodi u sumnju iskrenost, a posebno argumente koji su navedeni u medijskoj objavi.

Nećemo insistirati, a mogli bi, na činjenici ko je u dosadašnjem periodu, od prošlih izbora pa do danas u ovoj koaliciji šta za koga uradio i ko je više "povukao". Oni koji trebaju to znati to i znaju. S te strane, nemamo namjeru osporavati njihovu odluku jer kolege iz GS-a zaista posmatramo kao poseban politički subjekat koji ima pravo i takve odluke donositi, te se i suočiti sa njihovim posljedicama.

Nesuvislo zato djeluju "argumenti" koje su naveli kao razlog za ovaj potez. Izjava predsjednika SDA koja se navodi kao glavni razlog zašto napuštaju Klub, je potpuno irelavantna, ne bi smjela biti nešto što je uopće relevantno za odnose unatar DF i GS, pogotovo jer u GS-u znaju da DF na lokalnom nivou ne nastupa sa SDA niti ima tu namjeru. Začuđuje tek pominjanje nekakvih "zelenih koalicija", što je mrzilački rječnik svojstven i političkim protivnicima i DF-i i GS-a.

Svaki politički subjekat ima svoju "logiku" pa tako i SDA. I DF ima svoju logiku koja glasi: Na državnom nivou, u koaliciju ćemo ići uvijek sa onima kojima je država BiH na prvom mjestu, kojima je svaki čovjek u ovoj zemlji ravnopravan, kojima je svako radno mjesto najvažnije.

Drugo, niti jedan organ Demokratske fronte nije donio niti jednu odluku koja bi potvrdila GS-ove objede! Treće, DF sigurno neće sa SDA ići u koaliciju na lokalnim izborima. Namjera nam je bila ići u koaliciji sa SDP, SD i GS. Ali, s obzirom da se GS već izjasnio, oni očigledno ne žele biti dio takvih razgovora. Ukoliko uvide svu pogrešnost strategije koju su danas iznijeli, u DF-u su im otvorena vrata za saradnju na bazi lijevo patriotske koalicije koju bi činili DF, SD, GS i druge lijevo-patriotske organizacije i pojedinci.