Smatramo, navode u DF-u, da je Čovićev poziv za ispunjavanje prioriteta iz Mišljena Evropske komisije licemjeran iz više razloga.

- U prvom redu licemjeran je zbog toga što sve ono na čemu insistira HDZ jeste u suprotnosti sa priporitetima iz Mišljenja EK. Dokaz tome jeste i HDZ-ovo protivljenje usvajanju Zakona o javnim nabavkama, kojeg je Demokratska fronta danas ponovo putila u parlamentarnu proceduru. Upravo na tome primjeru se još jednom pokazuje da HDZ bespogovorno slijedi politiku Milorada Dodika, kao i to da očito postoji dogovor između HDZ-a i SNSD-a o blokiranju ispunjavanja prioriteta iz Mišljenja EK - navodi se u saopćenju.

HDZ i SNSD u potpunosti su složni u tome da odbijaju usvajanje Zakona o javim nabavkama, i to je samo još jedan izraz blokada koje najavljuje Čović, dodaju u saopćenju.

- Začuđuje to što se Delegacija EU u BiH pored svih tih vidljivih činjenica još uvijek drži neutralno, te ne želi otvoreno kazati ko je krivac za neusvajanje reformskih zakona poput Zakona o javnim nabavkama, koji su dijelom prioriteta iz Mišljenja EK - zaključeno je u saopćenju.