open-navfaktor-logo
search
Ratni zločini
Đezić: Ne vjerujem da ćemo ikada saznati koliko je logoraša ubijeno u Batkoviću
- Ne vjerujem da ćemo ikada saznati koliko je logoraša ubijeno u Batkoviću. Imamo spisak od 80 imena i prezimena, ali je veliki broj logoraša poginuo na prvim borbenim linijama prilikom kopanja rovova ili kao "živi štit".
31.03.2022. u 11:49
get url
text

Izjavio je to predsjednik Udruženja logoraša Bijeljina-Janja Mehmed Đezić povodom 30. godišnjice otvaranja prvog koncentracionog logora za Bošnjake u bijeljinskoj prigradskoj mjesnoj zajednici Batković. 

Đezić kaže da je samo u martu 1993. godine poginuo 21 logoraš u blizini Teočaka u vrijeme ofanzive Vojske RS-a. Iz Janje su poginula 22 logoraša na majevićkom, brčanskom i sarajevskom ratištu, ali, kako kaže, teško da će se ikada utvrditi koliko je ubijeno Vlaseničana, Bratunčana, Brčaka, Modričana, Krajišnika…

U organizaciji Udruženja logoraša Bijeljina-Janja i Medžlisa islamske zajednice Bijeljina, sutra će obilježena 30. godišnjica otvaranja prvog logora Batković. 

Formiran je 1. aprila 1992. godine i posljednji je zatvoren u januaru 1996. godine. U tom period kroz logor Batković prošlo je više od 4.000 Bošnjaka, Hrvata, Roma… iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a prvi upravnik logora bio je Petar Dmitrović, koji je svojevremeno bio zamjenik komandanta garnizona Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Bijeljini. Najduže je na poziciji upravnika bio Đoko Pajić. 

S obzirom da su janjarske Atik i Džedid džamija minirane i srušene 14. aprila 1993. godine sutra će biti obilježen i jedan od najtežih trenutaka za Bošnjake Janje u period agresije na BiH.

Inače, 1. aprila je izvršen napad Srpske dobrovoljačke garde pod komandom Željka Ražnatovića-Arkana na Bijeljinu. U period 1992-1995. godina iz Bijeljine i Janje prognano je blizu 37.000 Bošnjaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.