open-navfaktor-logo
search
Novi šamar Fortinoj vladi
Dević: "Trojkin" ustavni egzibicionizam najbolji je alibi za Dodikov separatizam
Šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević saopćio je da je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio novu presudu kojom se utvrđuje da Zakon o ministarstvima i drugim organima uprave Kantona Sarajevo nije u skladu s Ustavom Federacije BiH.
06.04.2022. u 12:08
get url
text

Još ranije, napominje, Ustavni sud Federacije donio je presudu u čijem obrazložnju se navodi da postupak nije proveden u skladu sa Poslovnikom Skupštine KS, tačnije da su neustavno ukinuta pojedina ministarstva u KS, a osnovana druga.

Dević smatra da najnovija odluka Ustavnog suda nagovještava ozbiljne i krupne posljedice po aktuelnu Vladu KS i način na koji ona funkcionira.

- Ovo je novi šamar Fortinoj Vladi kojom iz sjene upravlja Elmedin Konaković. U nekoliko navrata smo upozoravali da ovakav način donošenja zakona nije u skladu s Poslovnikom i procedurama, na šta su Konaković i njegovi poslušnici uzvraćali podsmijehom. Vrijeme je da se suoče s posljedicama. Da presuda ne sadrži prijelazno rješenje, ova Vlada ne bi postojala, bila bi ugašena. Ne bi postojali uvjeti da se donesu novi zakoni i otklone razlozi neustavnosti. Dakle, ova Vlada je neustavna i ona je nužno zlo - rekao je Dević, stoji u saopćenju Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Dević je stava da neustavnost izbora Vlade KS nije najveća ni najopasnija avantura trenutne vlasti u KS.

- Oni neprestano izlaze iz okvira nadležnosti Kantona Sarajevo, pokušavaju se baviti državničkim temama, po svijetu organiziraju neke polusastanke i zasreću azijske monarhe. To podsjeća na aktivnosti Dodikovih predstavništava. "Trojkin" ustavni egzibicionizam zato i jeste opasan jer predstavlja alibi za Dodikov separatizam. Radi se o neopozivim neznalicama koje kompliciraju političku situaciju i Kanton Sarajevo vode u blokadu. Sve to rade u okolnostima generalno teške političke situaciji u zemlji i okruženju - dodaje.

Ustavni sud utvrdio je, ističe se u saopćenju, proceduralne greške prilikom sazivanja sjednica i dostavljanja materijala zastupnicima, pa je opravdano pitanje jesu li sjednice, predloženi i usvojeni materijali također neustavni? Skupštini KS naloženo je da postojeći zakon primjenjuje najduže narednih šest mjeseci, a da u tom periodu otkloni razloge neustavnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.