open-navfaktor-logo
search
Po zaključenju sjednice
Dević: Sadašnja manjina u Skupštini KS nas je opstruirala na sve načine
Ponavljam, ako im nešto nije jasno, postoje organi kojima se mogu obratiti. Ne mogu se oni ovako odnositi prema građanima Kantona Sarajevo, rekao je Mahir Dević
28.12.2019. u 17:22
get url
text

Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Mahir Dević je nakon zaključenja današnje druge hitne sjednice u obraćanju novinarima kazao da je premijer Forto morao odvojiti priču između zakonodavne i izvršne vlasti, ali on to nije učinio.

- Mi smo ostavili prostor premijeru Forti i Vladi KS da pokaže svoju odgovornost prema novoj skupštinskoj većini i kazali smo da smo spremni da usvojimo sve dokumente koji su vrlo važni za građane. Napominjem, to su rebalans budžeta za 2019. godinu, budžet KS za 2020. godinu, odluke o privremenim finansiranjima. Nažalost, Edin Forto premijer Kantona Sarajevo je napravio jednu veliku grešku, upetljao se u odnose u skupštinskim većinama. To sebi nije smio nikako dozvoliti. Mi smo prethodno imali sjednicu na kojoj smo imenovali novog predsjedavajućeg Skupštine KS i to zaista nije njegov problem. To je problem kojim treba da se bave drugi, a on kao odgovoran premijer je trebalo da dođe na ovu sjednicu, da prezentira budžet ili ovlasti nekog od ministara da to uradi. Formalno-pravno mi nismo mogli te tačke razmatrati jer nismo imali predlagače. Nažalost, Edin Forto je napravio veliku grešku prema građanima Kantona Sarajevo - kazao je Dević.

Dodaje kako je ranije predsjedavajući Skupštine KS Mahir Čelik pozivao Fortu na razgovor.

- On je takve sastanke odbijao, zvali su ga i drugi ministri. Jučer je rekao da će odvojiti priču između zakonodavne i izvršne vlasti i trebalo je da se izdigne iznad ove situacije. On je bio odgovoran prema građanima Kantona Sarajevo da se ovi dokumenti danas razmatraju. Trebali smo ih usvojiti. Ne mogu da vjerujem da je ovako bio neodgovoran. Ova sjednica se bavila životnim pitanjima građana. Zar mu nije bilo u interesu da se usvoji budžet kojeg je on pravio sa svojim ministrima - rekao je Dević.

Osvrnuo se i na podizanje krivičnih prijava.

- Cijelo vrijeme se vršio pritisak i na dopredsjedavajuću Smiljanu Viteškić, na službe, sekretara Skupštine, na obezbjeđenje u sali. Jutros ste vidjeli situaciju da nismo imali kartice da koristimo mikrofone. Zahvaljujemo se službi iz Općine Centar koja nam je pomogla da se ova sjednica realizira. Na sve načine je sadašnja manjima vršila opstrukcije ove sjednice, ali parlamentarna većina je održala sjednicu. Ponavljam, ako im nešto nije jasno, postoje organi kojima se mogu obratiti. Ne mogu se oni ovako odnositi prema građanima Kantona Sarajevo. Kada smo mi bili nezadovoljni njihovim odlukama mi smo podnosili apelacije, dolazili na sjednicu. Danas smo mogli usvojiti budžet, ovako nas uvode u ekonomsku neizvjesnost - rekao je Dević.

Dodao je kako imaju zakazanu sjednicu za 8. januar kada se može usvojiti odluka o privremenom finansiranju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.