- Neka gospodin Konaković navede imena zastupnika koji će glasati za smjenu Vlade ili neka prestane dezavuirati javnost Kantona Sarajevo. Imena zastupnika koji čine parlamentarnu većinu od 18 zastupnika su svima već poznata - kazao je Dević.

Konaković je, podsjećamo, najavio smjenu Vlade Kantona Sarajevo. Poručio je da je "osigurana većina koja već sutra može smijeniti Vladu SDA, SBB-a i DF-a, ali da će to biti učinjeno tek nakon lokalnih izbora“.

- Vladu Kantona Sarajevo možemo smjenjivati već od sutra, imamo ruke. Taj proces bi trajao dva i po mjeseca minimalno. Ljudima je muka od stalnih zastoja i promjena političkih. Fokusirani smo na lokalne izbore, a Vladu KS mijenjamo odmah nakon što uzmemo općine, načelnička mjesta i većine u vijećima. Imat ćemo tad vlast po vertikali, funkcionalnu i mnogo bolju od trenutne. Radončić i Komšić su lagali, ja sam na to posebno osjetljiv. Dok su s nama bili u koaliciji, "švalerali" su se sa SDA. Kad im je Bakir dao pozicije, srušili su najzdraviji projekat u državi. S takvim ljudima se ne može sklapati nikakav novi dogovor. A ni ne trebaju nam za novu Vladu KS - rekao je Konaković.

Poruku Konakoviću uputio je i Kantonalni odbor SDA Sarajevo. Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti. 

- Nakon privremenog zatišja i pritaje u kojoj se -  u doba bujanja pandemije koronavirusa - odmarao od jednogodišnjeg perioda u kojem je “vedrio i oblačio” Kantonom Sarajevo, predsjednik mlade ali već prilično raštimane stranke Narod i Pravda, ElmedinKonaković, posljednjih je sedmica ponovo “u medijskom sedlu”.

Ovaj bivši sportista koji u nedostatku osvojenih sportskih trofeja ima izglede tek za nesportsku titulu “sarajevskog demagoga decenije” koristi svaku priliku da iznova pokuša svome narodu ponuditi borbu protiv korupcije i tobožnju pravdu, dakako po vlastitim aršinima.

U nekoliko posljednjih istupa ovaj je uvrijeđeni “sin” temeljne, najmasovnije stranke bošnjačkog naroda ponovo pokušao steći neke simpatije javnosti odapinjući otrovne strijele na “skute” s kojih je politički ponikao. Vjerovatno ne shvatajaući da ga s takvim habitusom nijedni novi skuti nikada neće ozbiljno shvatiti ni s povjerenjem prihvatiti. Jer, dobro je znano da se takvima ne može vjerovati i da će kad jednom pukne tikva i s novim partnerima (sadašnjom Četvorkom) nastojati osuti na njih drvlje i kamenje, istresti sav prljav veš makar ga i sam svojedobno prljao, koristeći se različitim oblicima medijske manipulacije, pa i poluistinama, uopćenim frazama i niskim udarcima.

Konakovića donekle možemo i razumjeti jer je svojim budućim glasačima prije dvije godine obećavao jedno a činio drugo; pozivao se na izvorne ideje SDA a onda koalirao s njenim najžešćim oponentima, bar na području jedinog kantona u kojem je i uspio sakupiti ioleveći broj glasova; gubio se u ushićenju tobožnjim podrškama stranih ambasada, pa onda – da mu ne bi ko šta zamjerio – od Gay parade pobjegao na more; pa se opet pozivao na vjeru i podržavao muftiju nejasnih namjera, populistički mantrao o nestranačkom zapošljavanju a zapošljavao stranački više nego iko na tako malom prostoru i u tako kratkom vremenskom razdoblju; pa malo lijevo, pa malo desno. I tako ukrug. Jedina konstanta u njegovim političkim i medijskim istupima jest njegov nerazumni bijes, koji graniči s mržnjom, usmjeren protiv najjače bošnjačke i najveće bosanskohercegovačke stranke, kao i dosljednost u potpunom nesrazmjeru ideja, riječi i djela.

Najnoviji “ispadi” zanesenog Konakovića, također, obiluju populističkom manipulacijom, a neki od njih čak graniče i sa društveno neprihvatljivim a ponekad i zakonima protivnim ponašanjima. Tako je, naprimjer, gostujući na jednoj ovdašnjoj televiziji u društvu svoga koalicijskog partnera Kojovića i egzotičnog slučajnog prolaznika u bh politici Hadžikadića, Konaković u revolucionarnom zanosu na kojem bi mu pozavidio i Veljko Bulajić, najavio “vrelo ljeto” sve ističući kako će trenutnu vlast građani smijeniti (valjda na njegov poziv) – ako ne demokratskim, onda nedemokratksim sredstvima (sic!).

Iako ga je, vidno začuđeni Hadžikadić, pokušavao vratiti u “kolosijek” demokratije; Konaković se nije dao omesti uporno najavljujući nekakva “otimanja”, nerede i slično. A, evo, ovih dana, dok mu stižu haberi o osipanju kadrova koje je tek prije koji mjesec slavodobitno predstavljao kao velike akvizicije njegove male stranke, Konaković ponovo prosipa demagogiju. U najnovijem intervjuu tvrdi da može već sutra smijeniti Vladu Kantona Sarajevo, ali eto neće, ko biva zbog brige za građane. Pa ako brine za građane, zašto je samo koju sedmicu ranije najavljivao nemire i nedemokratske metode? što bi, ostvarili se, svakako ozbiljno ugrozilo javni red i sigurnost građana o kojima toliko brine?

Zato, pozivamo Konakovića da koliko sutra objavi imena zastupnika s kojima može smijeniti Vladu KS i tako pokaže da govori istinu.

Njegov omiljeni TV – domaćin bi rekao: imena, imena! U suprotnom, s pravom možemo ustvrditi da Konaković namjerno dovodi u zabludu građane Kantona Sarajevo i zabavlja cijelu bh. javnost.