VEZANI TEKST - U Kantonu Sarajevo od danas skuplje karte javnog gradskog prijevoza

Tako pojedinačna karta umjesto dosadašnjih 1,4 KM košta 1,8 KM, a cijena karte na komercijalnim linijima skuplja je za 0,30 KM te košta 2,30 KM. Ministar saobraćaja Adnan Šteta (Socijaldemokratska partija) u izjavi medijima uvjerava javnost "kako se ne radi se o klasičnom poskupljenju".

- U junu prošle godine nadležna Komisija je detektovala da cijena jedne karte treba biti 2,4 KM. Mi smo tada rekli ne može da poskupi javni prijevoz, čak smo našli sredstva za subvencije i oborili smo cijenu sa 1,6 na 1,4 KM, odnosno sa 1,8 jer je toliko koštala u vozilu. Ona se vraća na 1,8 KM i ona ne košta 2,4 KM - rekao je Šteta.

Pritom je Šteta zaboravio kazati kako je u junu prošle godine litar goriva koštao 3,5 KM pa i više, dok je već mjesecima jeftiniji za najmanje jednu KM. Zašto je Vlada KS odlučila povećati cijene karata u zbiru više od dvadesetak posto, kojim se ekonomskim parametrima vodila donoseći ovaj potez, pokušali smo saznati od Štete, odnosno kantonalnog premijera Nihada Uka (Naša stranka), ali se oni nisu javljali na naše pozive.

VEZANI TEKST - Radnici GRAS-a i po godinu čekaju da im se uplati nedostajući staž kako bi se penzionisali, direktor ignoriše pitanja

U opoziciji smatraju da Vlada KS ovim povećanjem cijena pokušava održavati u životu jedno kantonalno preduzeće.

- Ovim odlukama Vlada KS želi spasiti GRAS koji na mjesečnom nivou proizvodi gubitke. Pet godina ova vlast gazduje nad GRAS-om i nijedan konkretan potez nisu napravili. Znači, puki pokušaj spašavanja GRAS-a, jer suštinski se neće ništa promijeniti, platit će građani KS. 

Vlada KS na mjesečnom nivou uplaćuje novac GRAS-u kako bi mogao preživjeti. Radnici ovog javnog preduzeća koji su stekli pravo na penziju ne mogu je ostvariti jer im nisu uplaćivani doprinosi - kaže za Faktor Mahir Dević, zastupnik Stranke demokratske akcije u Skupštini KS.