open-navfaktor-logo
search
Sjednica u toku
Dević: Ovo je najnetransparentniji budžet KS; Hasanović: Predizborni, najmanje kapitalni
U ovom četverogodišnjem mandatu u Skupštini Kantona Sarajevo ovo je najnetransparentniji budžet koji usvajamo, to su čak priznali i ministri obrazlažući stavke i pojašnjavajući šta se pod kojom stavkom u budžetu podrazumijeva.
31.01.2022. u 17:10
get url
text

Kazao je to zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević (SDA) na online sjednici Skupštine na kojoj se danas razmatra Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu.

- Kada bismo davali kvalifikaciju budžeta, moglo bi se kazati da je ovo jedan predizborni budžet koji vama treba da posluži za 2022. godinu i zato ste vi te stavke na neki način zamaglili kako ih mi kao zastupnici, a posebno građani ne bi vidjeli. Ako vidite na jednoj stavci da ćete izdvajati pola miliona maraka za ugovore o djelu, zatim podjelu sredstava koja je nejasna, postavlja se pitanje da li će doći do zloupotrebe sredstava. Mi smo predložili 21 amandman i nijedan Vlada KS nije prihvatila, pa čak ni onaj da se naprave kućice za presvlačenje beba – kazao je Dević.

Za sve četiri ove godine, kazao je Dević, niti jedan amandman opozicije ova vlada nije prihvatila.

VEZANI TEKST - U budžetu KS za 2022. godinu planirana nabavka helikoptera u iznosu od 17 miliona KM

- Poslije vi sve te ideje koje dođu od SDA, vi implementirate – kazao je Dević, te nastavio:

- Ne možemo dati podršku tom vašem stranačkom budžetu, koji podrazumijeva uhljebljavanja, kršenje zakona, procedura, dijeljenje novca, a sve u cilju izbornog rezultata koji očekujete u 2022. godini. Sve ono što ste se kleli i govorili da ćete raditi drugačije, vi to radite daleko gore od svih Vlada prije vas.

Senad Hasanović (SBiH) komentirao je također Prijedlog budžeta KS kazavši da novca evidentno ima i da ga je bitno rasporediti na pravi način, odrediti šta je važno za građane KS.

- Ovaj budžet je posljednji budžet u mandatu trenutne Vlade i trebao bi biti finalna projekcija svih projekata koji su bili dio javno izrečenih obećanja, te na taj način i treba vrednovati budžet, posebno njegov kapitalni dio – kazao je Hasanović i dodao da je ovo predizborni budžet koji u sebi ima određenu socijalnu notu i da je samo dio budžeta predviđen za kapitalne investicije.  

Kazao je da, očekivano, ogroman procenat budžeta ide na plaće organa uprave.

Kazao je Hasanović kako se od početka priče o nabavci helikoptera govorilo o različitim iznosima pa da se postavlja pitanje znaju li koliko će im zaista novca trebati i koliko će biti utrošeno, da li će biti potrebno planirati dodatna sredstva za nabavku hangara, obuku pilota, te koliko će nas koštati održavanje helikopterskog servisa.

- Stava smo da bi bilo puno bolje ići u neki vid ugovornog odnosa, a efekat na KS ne bi bio lošiji da posjedujemo vlastitu letjelicu – kazao je Hasanović.

VEZANI TEKST - Svi na poslu, Skupština KS online: Kolega, da li se čujemo, imate tehničkih problema...

Jasna Duraković, zastupnica SDP-a u Skupštini KS, kazala je da svake godine uslijede kritike i nezadovoljstva u vezi s budžetom i da je to tako bez obzira na to ko bio opozicija, a naročito sada jer je izborna godina i da se očekuje i pomalo huškačka retorika.

- Uvijek postoje mogućnosti za unapređenje, da se veća sredstva usmjere prema onim sredstvima gdje postoji potreba. Slažem se da postoji uvijek potreba za većom transparentnošću, ali ako bi nam svima bilo sve jasno, onda ne bi bilo potrebe ni da zasjedamo, da zasjedaju skupštinske komisije i onda ne bi bilo potrebe da nam se javljaju ministri i obrazlažu. Koja je onda naša svrha zastupničkog rada, koja je naša uloga prema garađanima koji su nas birali ili smo mi svi samozvani ekonomski eksperti. Čula sam imena ekonomskih stručnjaka koji su učestvovali u izradi budžeta – navela je Duraković te između ostalog istakla da joj je drago da se povećao budžet namijenjen za nauku i obrazovanje.

Rasprava o budžetu još traje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.