open-navfaktor-logo
search
Vrijedna djevojčica
Devetogodišnja Šejla do škole pješači četiri kilometra, ali to je jedina prilika da bude s vršnjacima
Prema rezultatima posljednjeg popisa, Bosna i Hercegovina je četvrta najruralnija zemlja u Evropi, sa 60 posto stanovnika u ruralnim općinama.
26.12.2021. u 14:52
get url
text

Nemali broj je onih koji su udaljeni od centara i svakodnevno se dovijaju za prijevoz, nabavku i zdravstvene usluge. Za roditelje školaraca, život na selu je još veći izazov. Među njima je i porodica Mehmedović, iz Pala kraj Srebrenice.

Devetogodišnja Šejla Mehmedović živi sa ocem i nanom u Palama. Zimi, kad napada snijeg, Šejla pješači veći dio puta do škole u četiri km udaljenim Potočarima. Ipak, ova vrijedna djevojčica uspješno završava sve svoje obaveze. Domaće životinje su joj drugovi u igri.

- Kada se vratim iz škole, imam vremena za sve. Prvo se presvučem, jedem, onda idem malo na telefon, uradim zadaću, pročitam malo lektiru, poradim po kući pa idem u štalu. Od svih životinja koje ovdje imamo omiljena mi je ovca i ona se zove Belsijana, na drugom mjestu je mačak koji se zove Miško - kazala je.

Meva Mehmedović Šejlina je nana.

- Puno sam ponosna, što se rekne... Ona uči lijepo, a volim i ja što ona uči. Ja ne mogu da joj pokažem, nemamo vremena, a i sadašnja škola nije kao prije - veli ona.

Škola za djecu iz okolnih sela je često i jedina prilika da se druže sa svojim vršnjacima. Kako bi osigurali pristup školi svoj djeci, Općina Srebrenica finansira prijevoz za oko 130 đaka iz udaljenijih sela.

- Djeca iz mog razreda se druže i poslije nastave, jer su svi tu blizu, blizu žive. Šejla nije tu i ja mislim da je to jedan od razloga zašto ona jedva čeka da dođe u školu, jer je to njen čarobni svijet, gdje ona uživa u društvu svojih vršnjaka - kazala je Edisa Mehmedanović, Šejlina učitelica.

Danijela Jovanović je iz Slatine kod Potočara. Ona objašnjava šta se desi kad bude veliki snijeg.

- Kada padne, imamo problema sa prijevozom, jer ne može da se prođe od snijega i onda ja javim učiteljici da ne mogu da dođem - navela je djevojčica.

- Uglavnom smo pokrili svu djecu koja putuju više od četiri kilometra u školu, ali nastojimo da izađemo u susret i onoj djeci koja žive dva ili tri km od škole ili su sami u selu pa nastojimo pomoći roditeljima da im omogućimo prijevoz - navodi Adem Mehmedović, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Općine Srebrenica, piše Federalna.ba.

Većina ionako malobrojnog stanovništva se iz udaljenih sela u zimskim mjesecima seli u centre. Kao primarni razlog navode prevoz i dostupnost javnih usluga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.