open-navfaktor-logo
search
Kapiten Gaučosa
Devet neuspjelih pokušaja: Hoće li Messi dočekati veliki trofej s Argentinom?
Da bi Messija smatrali najboljim svih vremena, morao bi do kraja karijere osvojiti nešto i na reprezentativnom planu
03.07.2019. u 13:33
get url
text

Fudbalska reprezentacija Argentine ostala je bez plasmana u finale Copa Americe. Nakon poraza od Brazila s 2:0 postalo je jasno da će Lionel Messi i Gaučosi ostati bez još jednog zlata, odnosno prilike da se bore za zlato.

Argentinski fudbalski genijalac, za kojeg mnogi vole reći da je najbolji fudbaler svih vremena, s nacionalnim timom ne može se pohvaliti ni približno tako velikim uspjesima poput onih koje je ostvario s Barcelonom na klupskom planu.

Nakon što je 2005. godine debitovao za selekciju svoje zemlje, Messi je s Argentinom igrao na devet velikih turnira računajući svjetska i kontinentalna prvenstva, no jedino čim se može pohvaliti je zlatna medalja sa Olimpijskih igara iz 2008. godine. Ovaj podatak ide u prilog onima koji tvrde kako bi Messi, da bi ga se smatralno najboljim svih vremena morao do kraja karijere nešto osvojiti i na reprezentativnom planu, baš kao što je to Ronaldo učinio s Portugalom 2016. godine.

I dok je s Barcom osvojio sve što se može osvojiti, sa Gaučosima je totalno druga priča, o čemu govori i sljedeća hronologija Messijevih neuspjeha sa reprezentacijom.

Prvo veliko takmičenje na kojem je Leo nastupio nakon debija za Argentinu bilo je SP u Njemačkoj 2006. godine, gdje je njegova domovina eliminisana na penale od domaćina Mundijala. Godinu kasnije Messi i Argentina dobacili su do finala Copa Americe, no Brazil je bio prejak i slavio s uvjerljivih 3:0.

Messijev drugi nastup na svjetskim prvenstvima Argentinci će pamtiti po velikoj blamaži koju su doživjeli u četvrtfinalu turnira koji je ugostila Južna Afrika kada ih je Njemačka razbila s 4:0.

Za nastupe Messija na Copa Americi 2011. godine mnogi znaju reći da su to njegova najgora izdanja u dresu nacionalnog tima. Takmičenje najboljih reprezentacija Južne Amerike okončali su ispadanjem u četvrtfinalu, a izbacio ih je Urugvaj poslije boljeg izvođenja penala.

Najbliži najvećem trofeju na reprezentativnom planu Messi je bio 2014. godine. Fudbaleru rođenom u Rosariju malo je nedostajalo da najveći uspjeh s reprezentacijom proslavi na tlu omrženog rivala, selekcije Brazila. Mundijal koji je Argentina otvorila pobjedom nad Zmajevima (2:1) okončala je porazom od Njemačke (1:0) u finalu nakon produžetaka.

Izdanja Copa Americe 2015. i 2016. godine argentinska javnost pamti po porazima u finalima. U finalu prije četiri godine Argentina je poražena od Čilea na penale, a po identičnom scenarijiu Gaučosi su izgubili i i 2016. godine.

Takmičenje na posljednjem Mundijalu koji je održan u Rusiji, Messi i saigrači okončali su u osmini finala nakon što ih je s 4:3 savladao kasniji prvak, reprezentacija Francuske.

Posljednje u nizu velikih takmičenja koje su Argentinci završili bez zlata je 46. izdanje kontinetalnog prvenstva iz kojeg ih je eliminisao Brazil u polufinalu.

Možda će Messi više sreće imati sljedeće godine na domaćem terenu, kada će Copa Americu zajedno ugostit Argentina i Kolumbija, naravno ukoliko se ne odluči oprostiti od reprezentacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.