open-navfaktor-logo
search
Objavljen dokument
Detalji: Srbija ne smije tražiti od drugih da povuku priznanje, a Izrael će priznati Kosovo, tu je i 5G mreža
Uprkos ranijim najavama, koje su plasirane u javnost iz Banje Luke i Beograda, entitet RS ni u jednom trenutku nije bio tema vašingtonskih pregovora delegacija Srbije i Kosova uz prisustvo predstavnika američke administracije.
04.09.2020. u 21:04
get url
text
Pregovori u Bijeloj kući
Pregovori u Bijeloj kući

Ključna tema sastanka je bila normalizacija ekonomskih odnosa, što se navodi i u dokumentu kojeg su potpisali čelnici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Avdullah Hoti.

U tom se dokumentu navodi da će obje strane provesti sporazume o izgradnji autoputa i željeznice od Beograda do Prištine, koji je potpisan još 14. februara ove godine. Također se navodi da će obje strane sarađivati sa institucijama SAD-a u kreiranju memoranduma o razumijevanju kako bi se operacionalizirali projekti poput "autoputa mira", željezničke veze između Prištine i Merdare, te Niša i Prištine, kao i pružanje finansijske podržke razvoju srednjih i malih preduzeća.

Obje strane će se, u skladu sa Sporazumom, pridružiti zoni "mini-Schengena", te će obje strane biti u obavezi da međusobno priznaju diplome i stručne certifikate. Kosovo i Srbija bit će u obavezi sarađivati sa institucijama SAD-a na izradi fizibiliti studije za potrebe dijeljenja hidropotencijala jezera Gazivode.

- Obje strane će diverzificirati izvore snabdijevanja energijom – navodi se u dokumentu.

Kosovo i Srbija su se obavezale da će zabraniti upotrebu opreme za 5G mrežu nabavljenu od nepouzdanih dobavljača. Tamo gdje je ta oprema već iskorištena, dužni su je ukloniti.

Kosovo je pristalo da će jednu godinu apstinirati od pokušaja učlanjenja u međunarodne organizacije, dok će Srbija godinu dana obustaviti aktivnosti na lobiranju za povlačenje priznanja Kosova.

- Kosovo i Izrael pristaju na međusobno priznanje – navodi se u dokumentu.



U obraćanju Trumpa akterima današnjeg sastanka se ističe kako cijeni hrabrost u nastojanjima da se normaliziraju odnosi Srbije i Kosova.

- SAD su bile postojan partner Kosova od početka i vjerujemo da ovi pregovori, održani u Bijeloj kući, predstavljaju historijski diplomatski proboj – kazao je Trump Hotiju.

Dodaje da vjeruje kako će postignuta ekonomska normalizacija biti ključna za dugoročni mir i stabilnost na Balkanu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.