open-navfaktor-logo
search
Predložen pritvor
Detalji sa ročišta: Basarić Irmu zadavio, pa izudarao po glavi
Basarić je prilikom obraćanja Sudu kazao da nije imao namjeru bježati, jer da je to bio slučaj, kako kaže, ne bi otišao u papučama i šorcu iz stana
20.09.2019. u 18:33
get url
text
get url
text

U Kantonalnom sudu u Sarajevu održano je ročište povodom prijedloga Tužilaštva KS za određivanje jednomjesečnog pritvora Senadu Basariću, osumnjičenom da je u sarajevskom naselju Dobrinja, u njenom stanu, ubio svoju nevjenčanu suprugu Irmu Forić.

Tužilaštvo je pritvor za Basarića zatražilo zbog opasnosti od bjekstva, kao i bojazni da bi njegovo puštanje na slobodu rezultiralo uznemiravanjem javnosti.

Kako se moglo čuti iz izlaganja kantonalne tužiteljice Željke Tomić-Anđušić, koja sa tužiocem Safetom Hrapom vodi istragu ovog slučaja, Tužilaštvo Basarića sumnjiči da je u periodu od 15. do 18. septembra u stanu u ulici Ramiza Salčina u naselju Dobrinja, usmrtio Irmu Forić  upotrebom fizičke snage, na način da je izvršio pritisak rukama na njen vrat, a zatim je nepoznatim predmetom više puta udario u predjelu desne strane glave, nakon čega je napustio stan, ne obavijestivši nikoga o njenoj smrti.

Tužiteljica je, pored općih pritvorskih razloga, odnosno osnovane sumnje da je Basarić počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, obrazlažući posebne pritovrske razloge navela da postoji bojazan od bjekstva osumnjičenog, istaknuvši da je on, nakon što je počinio djelo koje mu se stavlja na teret, stan zaključao, napustio lice mjesta, a o smrti oštećene nije obavijestio nikog, ni Hitnu pomoć niti njene bližnje i otišao na područje Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Također, istaknula je da je ubistvo počinjeno na naročito svirep i okrutao način, budući da je Basarić bio blizak sa žrtvom, živio sa njom i zloupotrijebio njeno povjerenje. Zbog toga, navela je , postoje vanredne okolnosti u smislu da mu se može izreći kazna od deset godina ili teža, a čega je osumnjičeni svjestan, što bi mu također mogao biti razlog da pokuša pobjeći.

Tomić-Anđušić je navela i da  se na području Kantona Sarajevo u posljednje vrijeme dogodilo više krivičnih djela na štetu života i tijela osoba zbog čega je javnost već uznemirena, te da bi puštanje na slobodu Basarića dodatno uznemirilo već uznemirenu javnost.

Prijedlogu Tužilaštva usprotivio se Basarićev advokat Omar Mehmedbašić, koji je kazao da je njegov branjenik ostaje pri iskazu koji je ranije dao, a u kojem je temeljito objasnio šta se desilo. 

{$galerijaFotografija}

On je, podsjetimo, u policiji i Tužilaštvu kazao da je Irma stradala nesretnim slučajem u ponedjeljak ujutro.

Prema njegovom iskazu, kada su se spremali da doručkuju, on je slučajno prosuo kečap i uzeo deterdžent za suđe da očisti mrlju. Tada je, tvrdi, ona naišla i okliznula se i pala pored njega na pod. On ju je, kako je ustvrdio, pokušao uhvatiti za noge, kako bi ublažio njen pad, ali je ona pala na dasku za meso koju je nosila u ruci.

Kada je vidio da ne daje znake života, tvrdi da je upao u stanje šoka, zbog čega nije pozvao Hitnu pomoć ni policiju.

Tada ju je pokrio peškirom i popio 25 tableta u namjeri da se ubije, ali su ga, tvrdi, one samo uspavale. Nakon što se sutradan probudio, navodno se ponovo htio ubiti te je otišao na osmi sprat zgrade da se baci, ali ga je, tvrdi, u tome omela komšinica, pa se ponovo vratio u stan.

Rekao je i da se sjeća da je u utorak sjeo u automobil i odvezao se na Bradinu, u namjeri da izvrši samoubistvo, gdje je, navodi, popio još 29 tableta  i žiletom pokušao prerezati vene, ali kako ponovo nije uspio vratio se u Sarajevo do zgrade u ulici Ramiza Salčina, gdje je i uhapšen.

Mehmedbašić je kazao kako je njegov branjenik izuzetno emotivna osoba, da je volio Irmu i namjeravao se s njom vjenčati, te da je njegovo ponašanje rezultat toga da ni sebi ni drugima nije znao objasniti šta se dogodilo,  a ne njegove namjere da pobjegne.

Sam Basarić je prilikom obraćanja Sudu kazao da nije imao namjeru bježati, jer da je to bio slučaj ne bi otišao u papučama i šorcu iz stana. 

Dženaza i ukop Irme Forić bit će obavljeni  sutra u 14 sati na Bakijskom mezarju Faletići 2 u Sarajevu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.