open-navfaktor-logo
search
Faktor u Šerifićima
Detalji potrage za Čauševićem: Policija ga opkolila u miniranom području, kad nije imao kuda, aktivirao bombu
Mještani sela Šerifići sa kojima smo razgovarali kazali su da je Čaušević bio "normalan momak", koji ničim nije dao naslutiti da bi mogao počiniti ovako nešto
05.11.2019. u 17:29
get url
text

Čerdesetjednogodišnji Nedžad Čaušević, koji je rano jutros u Aleji Bosne Srebrne u sarajevskom naselju Nedžarići hicima iz automatske puške ubio Sanelu Trstena sa kojom je bio u emotivnoj vezi i ranio uposlenicu KJKP-a Park, ubio se aktiviravši ručnu bombu u šumi u okolini sela Šerifići na području Istočne Ilidže.

Time je okončana dramatična potraga tokom koje je Čaušević otvorio vatru na pripadnike policije nakon što je lociran u ovom selu.

Kako smo saznali na mjestu događaja, odmah nakon ubistva angažovane su sve raspložive snage MUP-a KS, koje su u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH i MUP-om RS-a, krenuli u potragu za njim. 

Istražitelji su vrlo brzo došli do informacija o vozilu koje je koristio osumnjičeni, a koje je locirano na području Krupca. Pregledom kamera videonadzora te informacije su potvrđene. 

Policija je po saznanju da on ima kuću u selu Šerifići odmah opkolila kuću i putem megafona pozivala osumnjičenog da se preda. Međutim, ubrzo je utvrđeno da se on ne nalazi u tom objektu. 

U razgovoru sa mještanima saznali su da on posjeduje zemljište na suprotnoj strani brda, gdje inače često boravi, a gdje su odmah upućene policijske snage, koje su nedugo potom, na šumskom putu pronašli njegovo vozilo "golf 2" sa kojim se udaljio s mjesta ubistva.

U vozilu nije bilo ni osumnjičenog ni oružja, te je policiji bilo jasno da imaju posla sa naoružanom osobom, opasnom po okolinu. 

{$galerijaFotografija}

Timovi specijalaca MUP-a Kantona Sarajevo i pripadnika Žandarmerije iz Istočnog Sarajeva krenuli su sa "češljanjem" šume od mjesta pronalaska vozila prema vrhu Gušća brda na čijim padinama se potraga odvijala.

Shvativši da je opkoljen, Čaušević je, kako nam je ispričao izvor uključen u potragu, ispalio jedan hitac. 

- Da li je pucao u pravcu policajaca ili u zrak kao upozorenje, to ne znamo, ali je samo 20 sekundi kasnije odjeknula eksplozija - kazao nam je ovaj izvor. 

Nakon nekoliko sekundi, pripadnici policije su oprezno opkolili mjesto gdje je Čaušević aktivirao bombu, na 200-tinjak metara od mjesta gdje je pronađeno vozilo. 

Nije davao znake života niti je jaukao. Bio je u ležećem položaju, pa je policija prvo morala utvrditi da li je negdje u blizini ili ispod sebe ostavio eksploziv. Na prstu lijeve ruke ostao mu je osigurač "kašikare", dok mu je u eksploziji raznesena desna šaka. Osim toga, imao je veliku ranu na butini i povrede sa desne strane glave od gelera.

Nije isključeno ni to da je planirao baciti bombu prema policiji, pa se okliznuo i pao. To će biti utvrđeno istragom koja je u toku. 

Mještani sela Šerifići sa kojima smo razgovarali kazali su da je Čaušević bio "normalan momak", koji ničim nije dao naslutiti da bi mogao počiniti ovako nešto. 

- Nikad nije bio momak problematičan. Nije imao problema sa zakonom, sam je tu živio. Navodno je bio u vezi sa njom (ubijenom ženom, op. a. ) i ona je tu sa njim dolazila, ali nikad nije bilo problema, da su se svađali, niti je on meni šta pričao, normalno je sve bilo - kazao nam je Jasmin Huruz, Čauševićev prvi komšija. 

Na mjestu događaja je u toku uviđaj kojim rukovodi tužilac iz Istočnog Sarajeva, a osim policije i vještaka, na terenu su i pripadnici Uprave civilne zaštite RS-a jer se radi o minsko-rizičnom području. 

Šerifići Čaušević Nedžad 05.11.2019.
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.