open-navfaktor-logo
search
Donacija Srbije
Detalji podjele vakcina u ZDK: Neki domovi zdravlja dobit će tek po jednu bočicu
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) podijelit će sutra zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu 740 doza vakcine proizvođača AstraZeneca, koje je donirala Vlada Srbije, a za vakcinaciju je dosad prijavljeno 2.207 zdravstvenih radnika u tom kantonu.
09.03.2021. u 18:59
get url
text

Kako nam je pojašnjeno iz INZ-a, jedna bočica vakcine sadrži 10 doza, što znači da su na raspolaganju 74 bočice.

- Vakcine će biti ustupljene ustanovama sa Covid-ambulantama, a ostali zavodi i instituti nisu uvršteni u ovu podjelu budući da su trenutno prioritet medicinari koji direktno rade sa Covid-pacijentima. Kada bude više vakcina, tada će ih primiti i ostali medicinski radnici – kazali su.

VEZANI TEKST - Prve količine vakcina protiv koronavirusa stigle u ZDK

Najviše doza donirane vakcine AstraZeneca primit će Kantonalna bolnica Zenica – 360, a interes za vakcinaciju u ovoj zdravstvenoj stanovi iskazalo je 1.000 medicinskih radnika. U Općoj bolnici u Tešnju bit će vakcinisano 50 od 150 zainteresiranih medicinara.

Što se tiče domova zdravlja u ovom kantonu, najviše doza će primiti Dom zdravlja Zenica – 90, dok će domovi zdravlja u Usori i Doboj Jugu dobiti tek po jednu bočicu, odnosno po 20 doza.

S obzirom na oskudan broj vakcina kojima se raspolaže, iz INZ-a su kazali da su ovu raspodjelu uradili najbolje što su mogli u datim okolnostima, te da su se trudili da bar trećina medicinskih radnika od onih koji su zainteresirani ovih dana bude vakcinisana.

Domovima zdravlja Olovo, Breza, Kakanj i Vareš bit će ustupljene po dvije bočice AstraZeneca vakcine, odnosno po 20 doza.

Prema riječima dr. Izudina Kučanovića, direktora DZ Olovo, oni su zahvalni i na ovoj maloj količini vakcina koju su dobili.

- Mi ćemo vakcinisati osoblje sa onim brojem vakcina koje dobijemo. Što se tiče revakcinacije, mislim da postoje određene garancije da će se za to obezbijediti isti tip vakcine i da to neće biti problem, s obzirom na to da se revakcinacija vrši u periodu između osam i 12 sedmica. Vjerujemo da će nam u tom periodu doći i doze koje će nam omogućiti da uradimo revakcinaciju istim tipom vakcine – istakao je dr. Kučanović.

Što se tiče mjesta prozvodnje vakcine AstraZeneca, kaže da prema dosadašnjim informacijama, kada je u pitanju revakcinacija, nije bitno gdje je ona proizvedena.

- Bilo da je proizvedena u Indiji, Velikoj Britaniji ili nekoj trećoj fabrici, to je isti tip vakcine i isti princip, te se može izvršiti revakcinacija bez obzira na fabriku u kojoj je ona proizvedena – zaključio je dr. Kučanović.

Što se tiče ostalih domova zdravlja, u Tešnju će biti podijeljeno 40 doza, Maglaju 30, Zavidovićima 40, te Visokom 30. 

- Dom zdravlja Žepče je tražio da sad ne zaprimi vakcine iz ovog kontigenta, a prethodno su se prijavili za 90 doza - istakli su iz INZ-a.

Kako su ranije saopćili, očekuje se da će vakcinisanje zdravstvenih radnika započeti sutra ili preksutra, a dinamiku određuju ustanove na terenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.