Kako je saopćeno iz Tužilaštva, meta akcije je 14 osumnjičenih osoba, uglavnom sa područja Foče i okolice, koje su osumnjičene da su u drugoj polovici 2020. godine, krijumčarile i prodavale velike količine cigareta bez akciznih markica BiH, čime su ostvarili veliku nezakonitu imovinsku korist i nanijeli štetu budžetu Bosne i Hercegovine.

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, nalazi se na terenu, gdje koordinira rad policijskih djelatnika koji sudjeluju u akciji. U akciji učestvuje više od 250 policijskih službenika Granične policije Bosne i Hercegovine i MUP-a Republike Srpske.

Pretresi se obavljaju na ukupno 20 lokacija, a meta operacije je 14 osumnjičenih osoba, uglavnom sa područja Foče i okolice, koje su pod istragom i terete se da su djelujući kao organizirana grupa, vršile krijumčarenje, uglavnom sa područja Crne Gore u BiH i dalju distribuciju na ilegalnom tržištu duhanskih prerađevina u BiH, velikih količina cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama, kako je propisano poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine.

Izvršenje krivičnih djela, realizirano je za vrijeme pandemije Covid 19, u Bosni i Hercegovini. Prema prikupljenim dokazima, šteta nanesena budžetu BiH je najmanje oko 400.000 KM. Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni djelovali kao organizirana grupa sa jasno podijeljenim ulogama i zadacima u izvršenjima kaznenih djela.

Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.