open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Detalji akcije u USK: U toku hapšenje grupe osumnjičene za krijumčarenje više stotina migranata
Pripadnici Granične policije BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, provode jednu od najopsežnijih operacija u borbi protiv organizovane kriminalne grupe, čiji pripadnici su osumnjičeni da su radi sticanja nezakonite imovinske koristi u velikim iznosima, počinili krijumčarenje više stotina ilegalnih migranata kroz BiH i dalje prema Hrvatskoj.
09.12.2020. u 09:14
get url
text

Akciju provode po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni se, također, terete i za neovlašten promet oružja i vojne opreme, kao i pranje novca.

- Istragom je utvrđeno da je više od 20 državljana BiH, uglavnom sa područja Bihaća i okoline, ali i drugih krajeva BiH, u drugoj polovini 2020. godine, vršilo kontinuirano nezakonito djelovanje na pronalasku, vrbovanju, krijumčarenju, transportu velikog broja ilegalnih migranata, uglavnom državljana Bliskog i Srednjeg Istoka i drugih afro-azijskih zemalja - naveli su iz Tužilaštva.



Zajedničkom operacijom Tužilaštva BiH i Granične policije BiH, zajedno sa partnerskim institucijama u BiH i inostranstvu zadokumentirano je oko 30 organizovanih krijumčarskih transporta, u kojima je krijumčaren različiti broj ilegalnih migranata, najčešće u grupama od više desetaka, pa čak i preko stotine migranata.

Osumnjičeni su migrante uglavnom transportovali u blizinu kopnene ili riječne granice sa Hrvatskom, najčešće na potezu od Bihaća do Bosanske Gradiške, te im organizovali dalji transport, ili ih upućivali na nezakonit prelazak granice.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni navedenim krivičnim djelima, ostvarili nezakonitu imovinsku korist i bogaćenje u velikim iznosima, a dio novca su pokušavali ubaciti u legalne finansijske tokove te su počinili krivično djelo djelo pranja novca.

- U operativnoj akciji učestvuje više od stotinu policajaca, a nakon provedenih aktivnosti, postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima, te ćemo javnosti moći dati više informacija i detalja - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema zasad nepotvrđenim informacijama radi se o grupi za koju se sumnja da je prokrijumčarila više od 600 migranata, a pretresi i hapšenja su vršeni na više od 20 lokacija u USK.

Više od 23 osobe su obuhvaćene istragom, a navodno su umiješani i pripadnici MUP-a USK-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.