open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo USK
Detalji akcije "Pero": Istragu vode četiri tužioca, sporno više od hiljadu diploma
Osumnjičeni su stekli višemilionsku korist, a pribavili su više hiljada nezakonitih diploma
13.11.2019. u 12:36
get url
text

Akcija "Pero" koju u ovim trenucima na širem području FBiH i u Istočnom Sarajevu provode pripadnici SIPA-e rezultat je petomjesečne istrage Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, čija četiri tužioca su angažirana na ovoj istrazi, potvrđeno nam je iz te pravosudne institucije. 

Prema riječima Irene Marjanović-Čavkić, glasnogovornice Tužilaštva USK, istraga je obuhvatila 58 fizičkih i pravnih osoba.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su od 2014. godine do danas na području Federacije BiH (Cazin, Bihać, Tuzla, Zenica, Sarajevo) , ali i dijela Republike Srpske (Istočno Sarajevo) pronalazili osobe i nezakonito im, bez odvijanja nastavnog procesa, dakle za novac, pribavljali različite certifikate i diplome od osnovne škole, srednje škole do visokoškolskih ustanova.

- Osumnjičeni su stekli višemilionsku korist, a pribavili su više hiljada nezakonitih diploma. Tako su stekli višemilionsku korist, a nelegalno stečenim novcem su kupovali nekretnine kako bi ga legalizirali - kazala je Marjanović-Čavkić.

Ovim nezakonitim aktivnostima budžet FBiH je oštećen za blizu 200.000 KM neplaćenog poreza.

Podsjetimo, među uhapšenima je i bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i nekadašnji generalni sekretar političke stranke A-SDA Admir Hadžipašić, vlasnik Centara za obrazovanje odraslih VITA plus Cazin.

Uhapšen je i suvlasnik Centra Goran Lalović, te druge osobe povezane sa ovim pravnim licem. 

Kako smo već objavili, među uhapšenima ima čak i uposlenika SIPA-e. 

Svi uhapšeni će biti kriminalistički obrađeni u SIPA-i nakon čega će sutra biti predati u nadležnost tužilačkom timu u Bihaću. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.