Nedjelja, 14.08.2022.
FOTO: A. B. Š.

Detalji akcije "Orka": Napadali tržne centre, bankomate i benzinske pumpe, "zaradili" milion KM

Članovi organizirane grupe sumnjiče se da su u periodu od 2014. do 2019. godine, uz upotrebu automatskog oružja i pištolja, plina te drugih podesnih sredstava, maskirani uniformama, počinili više od 29 krivičnih djela razboništava i teških krađa

Pripadnici Federalne uprave policije danas su, nakon višemjesečne istrage pod nadzorom Tužilaštva HNK, započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva "Orka", vezano za krivična jela organizovani kriminal, razbojništvo, teška krađa i neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Kako je saopćeno iz FUP-a, u sklopu akcije obavljaju se pretresi na 12 lokacija na području Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog i Sarajevskog Kantona, te Istočnog Sarajeva.

Uhapšeno je 14 osoba, i to R. B. (32), M. B. (28), A. B. (35), J. M. (36), S. Ć. (41), Z. M. (47), F. P. (33), M. P. (38), S. H. (28), M. O. (35), Z. H. (29), R. G. (39) i N. B. (27), dok se osoba Z. G. (50) nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Republici Hrvatskoj.

- Radi se o licima koja su od ranije poznata policijskim i pravosudnim organima kao višestuki povratnici u vršenju ovih i drugih krivičnih djela, zbog čega se pojedini još uvijek nalaze na izdržavanju zatvorske kazne, te su navedena krivična djela vršili prilikom vanzavodskih pogodnosti - navodi se u saopćenju.

Članovi organizirane grupe, na čelu koje su Rahman Begluk i J. M., sumnjiče se da su u periodu od 2014. do 2019. godine, uz upotrebu automatskog oružja i pištolja, plina te drugih podesnih sredstava, maskirani uniformama, počinili više od 29 krivičnih djela razboništava i teških krađa.

Predmet napada bili su tržni centri, bankomati, benzinske pumpe, transpori novca, te drugi privredni subjekti i fizička lica na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva, a na koji način su do sada stekli protupravnu imovinsku korist više od milion maraka, dok su privrednim i fizičkim subjektima nanijeli više milionsku štetu.

Također, ova grupa se sumnjiči i za krivična djela iz domena neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, te krađe automobila.

- Prilikom pretresa do sada su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelima, a koji su traženi Naredbom Suda, te će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku, a radi se o većoj količini eksploziva, oružja, municije, novca, policijskoj uniformi, podesnom alatu koji je korišten za izvršenje krivičnih djela, te drugi predmeti - dodaje se u saopćenju FUP-a.

Uhapšene osobe bit će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru i Sarajevu, te će u zakonskom roku biti predate uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Tužilaštvu HNK.

- Značajnu podršku prilikom sprovođenja istražnih radnji pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, dok asistenciju prilikom današnjih aktivnosti pružaju pripadnici MUP-a RS, te MUP-ova HNK, ZHK i KS. Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije - naveli su iz FUP-a.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh