open-navfaktor-logo
search
Pretresi u Sarajevu
Detalji akcije "Nevera": Trojica uhapšenih, potraga za šurom odbjeglog Adela Kabaša
Sarajevska policija objavila je detalje akcije "Nevera" koju su jučer proveli pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
02.08.2022. u 09:25
get url
text

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH o akciji "Nevera": Hapse se osumnjičeni za međunarodni šverc narkoticima

Radi se o akciji usmjerenoj protiv grupe osumnjičene za organizovani kriminal, a u vezi sa švercom narkotika iz susjednih zemalja u Bosnu i Hercegovinu, kao i rasturanje droge na području Sarajeva.

Kako je Faktoru nezvanično potvrđeno, radi se o grupi odbjeglog Adela Kabaša (ranije Murtović), zvanog Dasta, koji se sumnjiči za ubistvo Mehmeda Meše Ramića u sarajevskom naselju Pofalići u decembru prošle godine.

Osim njega, akcijom su obuhvaćeni i njegov šura Emir Kabaš, koji je također u bjekstvu i za njim se traga, kao i Emir Subašić, Emir Begić i Edvin Imamović, koji su uhapšeni i bit će predati u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Proizvodnja droge i krivotvorenje isprave: Emiru Kabašu određen pritvor

Policija je tokom jučerašnjeg dana pretresla kuće, ugostiteljske objekte i vozila koje koriste osumnjičeni, te su tom prilikom pronašli i oduzeli osam ručnih bombi, četiri pištolja sa okvirima i 29 metaka, poluautomatsku pušku sa preklopnim kundakom, veću količinu marihuane, osam PVC vrećica sa spidom, digitalne vage, više mobitela, dokumente za koje se sumnja da su krivotvoreni, kao i veću sumu novca.

Također, pretresom kuće koju koristi Emir Begić pronađeno je oko 130 kilograma aromatiziranog duhana tržišne vrijednosti oko 31.000 KM, koji su oduzeli pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH i protiv njega će Tužilaštvu BiH biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

{$galerijaFotografija}

- Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 250. stav 2. i 3. KZ BiH (organizovani kriminal), lišena su slobode sljedeća lica: E.I., rođen 1989.godine u Sarajevu, E.B., rođen 1992.godine u Sarajevu i E.S., rođen 1989.godine, gdje su i nastanjeni, dok je za još jednim licem raspisana potraga. Osumnjičeni su predati u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju kriminalističku obradu nad navedenim licima - saopćio je MUP KS.

VEZANI TEKST - Ubistvo na bezobziran način: Ko je pucao u Ramića, a ko pomogao Kabašu da pobjegne prema Crnoj Gori

Emir Kabaš hapšen je prošle godine nakon što je policija tokom potrage za njegovim zetom nakon ubistva Ramića u kući koju koristi u Humskoj ulici na Pofalićima pronašla laboratoriju za uzgoj marihuane, sa 105 stabljika indijske konoplje, kao i oko tri kilograma osušene marihuane spremne za dalju prodaju. Kod njega je tada nađena i lična karta za koju se sumnjalo da je krivotvorena.

Edvin Imamović je također hapšen nakon ubistva Ramića zbog sumnje da je pomagač u ubistvu. Odbjegli Adel Kabaš se kritične večeri nalazio upravo u njegovom vozilu, a nakon što je, kako se sumnja, Kabaš pucao u Ramića, Imamović ga je odvezao s mjesta događaja u Lukavicu, odakle je nastavio bijeg, najvjerovatnije van granica BiH.

akcija Nevera, 02.08.2022.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.