open-navfaktor-logo
search
Uhapšeni na krim-obradi
Detalji akcije "Inpact": Za mostarskog biznismena utjerivali dug, a onda reketirali i njega
Trojica od osam osumnjičenih koje su pripadnici Federalne uprave policije uhapsili jutros u Mostaru u akciji kodnog naziva "Inpact 2" oko 13.30 su prebačeni u prostorije FUP-a u Sarajevu na kriminalističku obradu.
23.11.2020. u 14:35
get url
text

U Mostaru je na krim-obradi ostalo pet osumnjičenih, nakon što su jutros uhapšeni u munjevitoj akciji.

Svi oni se sumnjiče da su kao organizirana kriminalna grupa počinili krivična djela organizirani kriminal, iznuda, prevara i otmica.

VEZANI TEKST - Uhapšena grupa Sade Đuguma koja je reketirala biznismena i kidnapovala njega i njegovu majku

- Postupajući po naredbi Kantonalnog suda u Mostaru, izvršeni su pretresi na devet lokacija na području Mostara, te je lišeno slobode osam osoba iz Mostara inicijala S. D. (1978), A. Š. (1987), A. F.(1991), R. D. (1970), M. V. (1979), V. D. (1975), Đ. D. (1982.) i E. M. (1972).

Kako smo ranije objavili, među osumnjičenima su Sado Đugum (alijas Sado Seferović), koji se sumnjiči da je rukovodio kriminalnom grupom, te Đenan Demirović i Rijad Dumpor, svi odranije dobro poznati po krivičnim djelima.

Oni se sumnjiče da su u martu 2020. godine, planski udružili u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, na način da su od jednog od poduzetnika iz Mostara preuzeli dug prema trećoj osobi, od koje su prvenstveno iznudili putničko motorno vozilo marke "audi A6" i novčani iznos od 3.400 KM.

Nakon toga su se usmjerili na spomenutog poduzetnika, te od njega na nezakonit način prisvojili putničko motorno vozilo "BMW" čija je vrijednost cca 30.000 KM, i novac u iznosu od 2.000 KM.

Nezvanično, ovog muškarca su u jednom momentu i kidnapovali, kao i njegovu majku.

- Prilikom pretresa je do sada pronađena nepoznata materija koja svojim izgledom asocira na opojnu droge "amfetamin" i "cannabis sativa L" vaga za precizno vaganje, ručni raketni bacač, oružje, municija, veća količina novca i drugi predmeti koji potiču ili su korišteni prilikom izvršenja predmetnih krivičnih djela, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku - navodi se u saopćenju FUP-a.

{$galerijaFotografija}

Uhapšeni će, nakon krim-obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Sarajevu i Mostaru, u zakonskom roku biti predati u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Značajnu podršku prilikom realizacije ove operativne akcije su pružili pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Akcija Inpact , FUP, 23.11.2020.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.