Utorak, 05.03.2024.
FOTO: FUP

Detalji akcije FUP-a: Zbog muljaža s uvozom skupocjenih vozila uhapšeno 19 osoba

U akciji "Eagle" koju su jutros pod nadzorom Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona u Zenici i Kaknju proveli pripadnici Federalne uprave policije uhapšeno je 19 osoba. 

Kako je saopćio FUP, akcija hapšenja izvedena je nakon višemjesečne istage a uhapšeni se terete za više krivičnih djela i to: udruživanje radi činjenja krivičnih djela, nedozvoljena trgovina, krivotvorenje isprava, porezna utaja, pranje novca, davanje dara ili drugih oblika koristi, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, odavanje službene tajne i primanje dara ili drugih oblika koristi.

- Sumnjiče se za udruživanje s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, izvršenjem krivičnih djela na način da su vršili nabavku putničkih motornih vozila u Bosni i Hercegovini i van nje, te su ih dovozili i pripremali ih za dalju preprodaju. Također, sumnjiče se za posjedovanje skupocjenih putničkih vozila stečenih krivičnim djelima, koja su uvozili na osnovu invalidskih povlastica, te na taj način izbjegli plaćanje obaveza. Vozila bi u pojedinim slučajevima koristili određeni vremenski period, a potom vršili njihovu preregistraciju na uže članove svojih porodica kao i na treće, njima poznate osobe - navode iz FUP-a.

VEZANI TEKST - FUP u akciji u ZDK protiv osumnjičenih za korupciju, veliki broj policajaca na terenu

Po naredbi Općinskog suda u Zenici, pripadnici FUP-a su pretresli pokretnu i nepokretnu imovinu osumnjičenih, te je tom prilikom pronađen određeni broj motornih vozila, oružje, novac u različitim apoenima, kupoprodajni ugovori, cigarete bez akciznih markica, kao i drugi dokazi koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

- Uhapšeni će  nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Sarajevu biti predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu - navode iz FUP-a.

U akciji su uhapšeni: A. B. (1987), J. K. (1991), K. I. (1981), I. B. (1944), I. D. (1973), A. H. (1983), E. B. (1970), H. S. (1994), H. M. (1982), S. I. (1985), U. H. (1974), A. K. (1992), A. H. (1990), M. M. (1970), R. K. (1981), S. H. (1986), K. H. (1977) iz Zenice i O. T. (1967) iz Kaknja.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh