open-navfaktor-logo
search
U 63. godini
Desna ruka Slobodana Miloševića: Preminuo bivši predsjednik Crne Gore Momir Bulatović
Tokom agresije na BiH bio je na funkciji predsjednika Crne Gore i mnogi su ga smatrali desnom rukom zločinca Slobodana Miloševića, koji je skončao u Hagu
30.06.2019. u 19:19
get url
text
Momir Bulatović i Slobodan Milošević

Nekadašnji crnogorski i jugoslovenski funkcioner Momir Bulatović preminuo je u Kučima u Crnoj Gori u 63. godini, javile su beogradske Večernje novosti. Nazvanično saznaju da je Bulatović preminuo od srčanog udara.

Tokom agresije na BiH bio je na funkciji predsjednika Crne Gore i mnogi su ga smatrali desnom rukom zločinca Slobodana Miloševića, koji je skončao u Hagu. U vrijeme Bulatovićeve vladavine granatiran je Dubrovnik, hapšeni Bošnjaci u Crnoj Gori i deportovani u BiH, i pružana je pomoć korupsima bivše JNA koji su učestvovali u agresiji na BiH. 

Bulatović je 1989. izabran je za predsjednika Predsjedništva Saveza komunista Crne Gore. Nakon pada komunizma, na prvim izborima nakon uvođenja višestranačja izabran je za predsjednika Crne Gore. Na toj funkciji proveo je osam godina, od 1990. do 1998. godine.

Nakon sukoba u vrhu svoje Demokratske partije socijalista, čiji je predsjednik bio od osnivanja, Momir Bulatović izgubio je na predsjedničkim izborima od svog dotadašnjeg saradnika i premijera Crne Gore Mila Đukanovića. Tada je praktično izgubio i funkciju i stranku, ali ga je spasio Milošević.

Milošević mu je ponudio da sastavi vladu SR Jugoslavije što je on prihvatio. Na toj poziciji Bulatović je ostao nepune dvije godine. Vršeći tu funkciju proglasio je stanje neposredne ratne opasnosti, a potom i ratno stanje zbog NATO-ove akcije bombardovanja Jugoslavije 1999. godine.

Istovremeno je sa istomišljenicima iz DPS-a, osnovao novu stranku, Socijalističku narodnu partiju. Međutim, 2000. godine Milošević gubi od Koštunice na izborima na nivou SR Jugoslavije i Bulatović, koji je važio za premijerskog kandidata, ponovo gubi povjerenje vlastite partije koju je tada napustio.

Njegove pristalice formirale su Narodnu socijalističku stranku, ali on se vrlo brzo povlači i iz nje. Poslije smjene Slobodana Miloševića povukao se iz politike i posvetio profesuri i publicistici.

Bulatović je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Podgorici i kasnije postao asistent na predmetu Politička ekonomija i stekao titulu magistra ekonomskih nauka, a poslije i doktorirao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.