open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za SP
Desetkovani i umorni Zmajevi nemoćni protiv Litvanije
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Litvanije i u revanšu koji je večeras odigran u Vilniusu. 
27.02.2022. u 20:13
get url
text

Litvanci su slavili sa 77:56, a za razliku od meča u Mejdanu, koji je odlučen u posljednjim sekundama, naš rival je pred domaćim navijačima posao završio i prije posljednje četvrtine.

Loše smo otvorili utakmicu i nakon tri minute imali zaostatak od šest poena (6:0). Odgovorio je Sulejmanović trojkom, ali su domaći ponovo dodali gas i ubrzo stigli na devet poena prednosti, a u osmoj minuti imali su dvocifrenu prednost (16:5). 

Prvu četvrtinu Litvanci su riješili u svoju korist rezultatom 20:12.

Mnogo bolje izabranici selektora Vedrana Bosnića odigrali su u drugom periodu igre.

Bili smo angažovaniji u odbrani, maštovitiji u napadu, pa smo iz minute u minut topili zaostatak. Trojkama Muse i Atića u finišu poluvremena stižemo na dva poena zaostatka. Imali smo priliku da izjednačimo ili preuzmemo vodstvo, ali je Atić napravio korake. Na odmor se otišlo sa prednošću domaćih od 34:32.

Treći period smo otvorili sjajno i u 21. minuti preuzeli vodstvo - 34:35. No, nakon toga je uslijedio pad, domaći prave seriju 15:2 i ponovo odlaze na dvocifrenu prednost (55:44).

Već tada je bilo jasno nemamo snage za povratak i da su kratka klupa (samo deset igrača) i umor (jutros stigli u Litvaniju) učinili svoje. Iz minute u minut prednostdomaćih je rasla, pa je bilo pitanje samo s koliko razlike ćemo napustiti dvoranu.

Bez obzira na poraz, našim momcima nemamo šta zamjeriti, a prolaz u drugi krug kvalifikacija tražit ćemo protiv Češke i(li) Bugarske. Po svim procjenama jedna pobjeda iz ova dva meča bit će nam dovoljna za prolaz dalje.

Standings provided by SofaScore LiveScore

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.