open-navfaktor-logo
search
Jerusalem
Desetine hiljada muslimana klanjalo bajram-namaz u džamiji al-Aksa
Desetine hiljada muslimana klanjalo je bajram-namaz u džamiji al-Aksa u Istočnom Jerusalemu koji se nalazi pod izraelskom okupacijom.
31.07.2020. u 10:49
get url
text

Prisutni vjernici su se pridržavali mjera protiv COVID-19, uključujući i nošenje zaštitnih maski.

Vjernici su u džamiju al-Aksa počeli pristizati već od kasnih večernjih sati da bi u znamenitoj bogomolji jutros bilo nekoliko desetina hiljada muslimana.

Iz Uprave za vakufe u Jerusalemu saopćeno je da je u al-Aksi bajram-namaz klanjalo više od 27.000 vjernika.

{$galerijaFotografija}

Muftija Palestine šejh Muhamed Ahmed Husein u bajramskoj hutbi je poručio da Palestinci nikada neće dozvoliti da radikalni i fanatični Jevreji zaposjednu al-Aksu.

Podsjetivši na podijeljenost islamskog svijeta i brojne probleme na tim područjima, pozvao je muslimane na jedinstvo i slogu, a na kraju hutbe uputio je dovu za oslobađanje al-Aksa i jedinstvo svih muslimana.

Muslimani širom svijeta zbog globalne pandemije koronavirusa u posebnim uslovima dočekali su prvi dan Kurban bajrama.

U džamijama u zemljama širom svijeta vjernici koji su došli klanjati bajram-namaz poštovali su epidemiološke mjere koje su uvedene u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Stoga, džamije nisu bile uobičajeno pune, kao prethodnih godina. Između ostalih, među mjerama su poštivanje socijalne distance, korištenja zaštitnih maski i vlastitih sedžada (prostirki za molitvu) te uzimanja abdesta kod kuća.

Bajram-namaz u al-Aksi, 31. juli 2020.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.