open-navfaktor-logo
search
Rastu tenzije
Deseti dan protesta u Americi, Trump demonstrante nazvao teroristima
Deseti dan zaredom nastavljeni su protesti zbog smrti Georgea Floyda (46), nenaoružanog crnca koji je 25. maja umro prilikom hapšenja, nakon što ga je bijeli policajac oborio i nekoliko minuta mu držao koljeno na vratu u Minneapolisu u državi Minnesota, prenosi Anadolu Agency (AA).
05.06.2020. u 08:28
get url
text

U nekoliko američkih gradova u četvrtak su ponovo održani protesti, koji su uglavnom protekli mirno, za razliku od prethodnih koji su prerasli u nasilje. U glavnom gradu Washingtonu stotine ljudi okupilo se u parku Lafayette preko puta Bijele kuće. Centralna tačka višednevnih protesta bila je slobodna, bez prisustva vojske, a demonstranti su bili odvojeni visokom metalnom ogradom podignutom prije nekoliko dana.

Istovremeno, Američki predsjednik Donald Trump je na svom Twitter objavio pismo u kojem se mirni demonstranti ispred Bijele kuće nazivaju teroristima, javlja CNN.

{$galerijaFotografija}

Pismo je navodno poslao bivši Trumpov advokat John Dowd američkom generalu i bivšem ministru odbrane Jamesu Mattisu, prenosi CNN. 

- Lažni demonstranti nisu bili mirni i nisu pravi. To su teroristi koji koriste studente ispunjene mržnjom kako bi palili i uništavali. Zlostavljali su i nisu poštivali policiju koja se za to područje spremala uvesti policijski sat - navodi se u pismu koje dijeli Trump bez ikakvih dokaza koje bi poduprle te tvrdnje.

CNN je kontaktirao Bijelu kuću zatraživši komentar na tvrdnje u kojima se ističe da su mirni demonstranti nazvani teroristima. Još nisu dobili odgovor.

20200605_2_42805241_55640253.jpg
1 od 25
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.