open-navfaktor-logo
search
Jubilej
Deset godina Udruženja "Ruku na srce": Ljudima vraćaju osmijeh na lice i olakšavaju svakodnevnicu
Humanitarno volontersko udruženje "Ruku na srce" ove godine obilježava mali jubilej - deset godina djelovanja.
26.12.2020. u 13:43
get url
text

- U protekloj deceniji našlo se mnogo uspješno realizovanih projekata, volontera, radosti, ljubavi i pozitivne energije. Od samog početka i osnivanja, jedini cilj je bio pomoći ljudima u potrebi, vratiti im osmijeh na lice i barem malo olakšati svakodnevnicu. A oni su u tome uspijevali zaista mnogo puta - navode iz Udruženja "Ruku na srce".

Najuspješniji i najdugotrajniji projekat udruženja, koji se realizuje se od 2010. godine, je "Nijedno dijete bez paketića". Od prvobitno prikupljenih 350 novogodišnjih paketića za djecu iz porodica slabijeg materijalnog stanja, taj broj je dosegao čak 3.000 osmijeha mališana sa prostora čitave Bosne i Hercegovine.

- Ovaj projekat djeca ne pamte samo po onome što dobiju u paketiću, već po uspomenama koje skupa sa njima stvaramo taj dan. Pripremamo predstave, kreativne radionice i družimo se, kako bi dječija radost bila potpuna - istakla je Azra Hadžić, volonterka udruženja.

Izdvojili su projekte "Bajram je radost za svako dijete", "Opremimo djecu za školu", "Od srca za nju", "Deset životnih namirnica". Također, Centar "Ruku na srce" svake sedmice otvara vrata porodicama koje mogu doći i izabrati potrebnu odjeću i obuću.

{$galerijaFotografija}

Kroz dugogodišnji projekat "Vesela zima Ruku na srce" volonteri su se družili sa djecom, vodili ih u kina, pozorišta i dječije igraonice te organizovali školu klizanja i zajedničke izlete na okolne planine. A, u predstojećem periodu planirano je i održavanje dramskih radionica za najmlađe.

Od 2017. godine realizuje se i projekat "Sparingom za bolji život", koji djeci uzrasta od šest do 18 godina pruža priliku za pohađanje treninga taekwondoa.

- Naš cilj je da u budućem djelovanju posebnu pažnju posvetimo realizaciji aktivnosti izvan humanitarnog okvira, odnosno edukativnih programa te projekata koji omogućavaju inkluziju djece u sportske i kulturne aktivnosti - rekao je Faris Gurda, volonter udruženja.

Volonteri su 2020. godinu započeli realizacijom edukativnih programa u vidu instruktivne nastave za savladavanje školskog gradiva, te konverzacijskih kurseva engleskog i njemačkog jezika za djecu školskog uzrasta. Usljed epidemiološke situacije, ove aktivnosti nastavljene su online, a novi način realizacije časova upravo je pružio priliku djeci sa područja čitave Bosne i Hercegovine da se uključe.

Udruženje Ruku na srce - 26. 12. 2020.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.