open-navfaktor-logo
search
Pismo upozorenja
Deset bivših šefova diplomatija: EU ne smije dozvoliti širenje nestabilnosti na Balkanu
Na jugu EU-a formiran je "luk geopolitičke nestabilnosti", za koji se ne smije dozvoliti da bude proširen, a EU nekim svojim nedavnim potezima ugrozio svoj utjecaj na "sopstvenom pragu"
12.11.2019. u 15:38
get url
text

Deset bivših ministara vanjskih poslova evropskih zemalja uputilo je otvoreno pismo Evropskoj uniji u kom upozoravaju da je na jugu EU-a formiran "luk geopolitičke nestabilnosti", za koji se ne smije dozvoliti da bude proširen te da je EU nekim svojim nedavnim potezima ugrozio svoj utjecaj na "sopstvenom pragu".

Stabilnost, demokratija i prosperitet u jugoistočnoj Evropi direktno su povezani s konsolidacijom evropskog projekta i kompletiranjem ujedinjenja kontinenta pristupanjem zemalja zapadnog Balkana, kaže se u pismu koje su potpisali bivši šefovi diplomatija šest članica EU-a i četiri kandidata za članstvo: Njemačke Sigmar Gabriel, Austrije Karin Kneissl, Grčke Nikos Kocijas, Kipra Joanis Kasoulides, Bugarske Kristijan Vigenin, Hrvatske Vesna Pusić, te Sjeverne Makedonije Nikola Poposki, Albanije Ditmir Bušati, Crne Gore Igor Lukšić i nekadašnje SR Jugoslavije, bivši političar iz Srbije Goran Svilanović.

Oni u pismu, koje prenosi briselski portal Euroaktiv, navode da "tvrdoglavo protivljenje" početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, uprkos preporuci Evropske komisije i volji velike većine zemalja članica i Evropskog parlamenta, ugrožava utjecaj EU-a na sopstvenom pragu i njenu sposobnost da strateški utječe na jugoistočnu Evropu.

-To je strateška greška koja pomaže da se konsoliduje status quo na Zapadnom Balkanu i inercija EU-a na sve neurednijoj geopolitičkoj mapi. Obaveza EU-a je da doprinese stabilnosti i bezbjednosti sigurnosti Evrope. Zbog toga bi pristupanje Zapadnog Balkana EU trebalo smatrati odgovornom politikom, a ne teretom - navodi se u pismu i dodaje da za region poput Zapadnog Balkana, koji se bori za pojačanu vladavinu prava, pristupni proces ka EU ostaje neophodan.

-Međutim, psihološki utjecaj takvih razgovora i transformativni efekti važni su za osjećaj ovih zemalja da su usidrene u EU. I iznad svega, to je pitanje povjerenja - 2003. godine, na samitu u Solunu, lideri EU-a obećali su članstvo tim zemljama- navodi se u pismu.

Šefovi diplomatija ukazali su i na to da je proces pridruživanja na Zapadnom Balkanu istovremeno i proces izgradnje države, te da je na isti način to i stabilan proces za cijeli region.

Navedeno je da je neophodno da EU djeluje nezavisno i ojača svoju vanjsku politiku i odbrambene kapacitete kao i da na sljedećem samitu dodijeli datum početka pregovora Skoplju i Tirani.​

-EU bi trebalo da preuzme odgovornost tako što će djelovati strateški. Krajnje je vrijeme da Evropska unija kreativno progleda i da uvidi svoju ulogu u novom međunarodnom okruženju kako bi u tom okruženju djelovala nezavisno i poboljšala svoje vanjske politike i odbrambene sposobnosti - zaključili su šefovi diplomatija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.