U Sanskom Mostu je odmah proglašeno stanje prirodne nesreće, dok je Krizni štab civilne zaštite Grada Bihaća u stalnom zasjedanju i analizi svih izvještaja sa terena.

Najteža situacija i dalje je u Bihaću i Sanskom Mostu, gdje su sve službe spašavanja već treći dan na terenu.

Situacija je i dalje izuzetno ozbiljna u nekoliko bihaćkih naselja, a naročito u Kulen-Vakufu i Pokoju. Sve jedinice spašavanja i mještani pokušavaju zaštititi posjede i ličnu imovinu, odnosno dopremiti hranu i pitku vodu do onih koji su zbog plavljenja ostali odsječeni.

- Finansijska sredstva za sanaciju šteta u Sanskom Mostu već su prebačena, s obzirom na to da su odmah proglasili stanje prirodne nesreće. Slično danas očekujemo i za Bosansku Krupu jer u tom gradu samo dvije firme imaju štetu koja je veća od 100 hiljada maraka, tako da su i ta sredstva spremna. Pretpostavljam da će i Služba civilne zaštite Grada Bihaća preispitati svoju jučerašnju odluku jer ukoliko tri grada ili općine proglase stanje prirodne nesreće, stječu se zakonski uvjeti da to učini Kanton - kazao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Ohrabrujuće je da je prestanak padavina omogućio pročišćavanje kanala za odvodnju oborinskih voda, ali i stagnaciju ili blago opadanje vodostaja svih rijeka. U središtu Bihaća vodostaj Une jučer je dosegao 180 centimetara, što je najviši vodostaj ikada izmjeren na lokaciji ispod Gradskog mosta. Današnji izvještaj pokazuje opadanje vodostaja, s obzirom na to da je na istoj mjernoj tački izmjereno 163 centimetra. Vodostaji ostalih rijeka također su u blagom opadanju ili stagnaciji.

Zbog izlijevanja vode iz riječnog korita privremeno je bio obustavljen saobraćaj na putnim pravcima Bosanska Otoka - Bužim, te Bihać - Srbljani. Obilne padavine uvjetovale su i aktivaciju brojnih klizišta, za sada pretežno na području Bužima i Bosanske Otoke.

Granični prijelaz Izačić također je zatvoren za saobraćaj teretnih vozila, ali zbog sniježnih padavina u Republici Hrvatskoj.