open-navfaktor-logo
search
Sistematsko judaiziranje
Deseci jevrejskih doseljenika ponovo upali u Al-Aksu
Deseci izraelskih doseljenika u utorak su nasilno ušli u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) za vrijeme jevrejskog praznika Pesaha, tvrde očevici, prenosi Anadolija.
11.04.2023. u 09:53
get url
text

Očevici navode da je izraelska policija ispratila grupe doseljenika u dvorište Al-Akse kroz Mughrabi kapiju na zapadnom zidu džamije.

Izraelske policijske snage bile su raspoređene u dvorištu džamije prije upada, dok su se neki policajci popeli na krov molitvene dvorane Al-Qibli.

Ranije je izraelska policija spriječila Palestince mlađe od 50 godina da uđu u džamiju Al-Aksa radi obavljanja namaza, rekli su očevici za Anadoliju.

Deseci Palestinaca klanjali su jutarnju molitvu na ulicama koje vode do džamije Al-Aksa nakon što su bili spriječeni da uđu u kompleks.

FOTO: AA

U ponedjeljak je Odjel za islamske zadužbine u Al-Qudsu saopštio da je 1.531 doseljenik upao u džamiju Al-Aksa tokom jevrejskog praznika Pesaha, koji traje do 12. aprila.

Nakon što su izraelske snage upale u Al-Aksu i izbacile vjernike iz kompleksa džamije prošle sedmice, tenzije širom palestinske teritorije su porasle. Izraelske racije su bile povod raketnim napadima iz Pojasa Gaze i Libana na što su Izraelci odgovorili zračnim udarima.

Palestinci optužuju Izraelce za sistematsko judaiziranje istočnog Al-Qudsa, gdje je smještena Al-Aksa, treće najvažnije muslimansko sveto mjesto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.