open-navfaktor-logo
search
Sicilija
Deseci djece mumificirano u italijanskoj katakombi, naučnici sada pokušavaju otkriti zašto
Tim naučnika pokušava da otkrije zašto su deseci djece mumificirani i sahranjeni u katakombama u samostanu na italijanskom ostrvu Siciliji.
09.01.2022. u 11:29
get url
text
Mumije iz katakombi

Prvu sveobuhvatnu studiju dječjih mumija vodit će Kirsty Squires, vanredna profesorica bioarheologije na Univerzitetu Staffordshire u Velikoj Britaniji, a terenski rad bi trebao početi iduće sedmice.

U Kapucinskim katakombama, jezivoj turističkoj atrakciji u Palermu, na sjeveru Sicilije, istraživači će analizirati posmrtne ostatke 41 djeteta sahranjenog u prostoriji namijenjenoj djeci - iako je u katakombama sahranjeno ukupno 163 djece.

- Želimo pokušati razumjeti živote ovih pojedinaca, njihovo zdravlje, razvoj i tako dalje - rekla je Squires za CNN.

Dodala je da su mumije bile potpuno odjevene, a neke su bile postavljene u kolijevke i stolice, dok su druge stajale uspravno sa štapovima koji su ih držali u položaju - a istraživači će ispitati značaj zašto su ovi artefakti korišteni.

Malo se zna o ovoj djeci, koja su sahranjena od 1787. do 1880. godine i dio su najveće zbirke mumificiranih ostataka u Evropi, koja se sastoji od najmanje 1.284 tijela.

- Znamo da bi dolazili iz porodica srednje klase - obred mumifikacije bio je rezervisan za bogatije pojedince kao što su plemstvo, srednja klasa i sveštenstvo - rekla je Squires.

- Dakle, znamo da oni nisu bili najsiromašniji članovi društva, ali to je sve što znamo, zapravo. Zašto jednostavno nisu sahranjeni kao i drugi pojedinci? - dodala je.

Tim koristi rendgenske snimke jer je to neinvazivna metoda, navodi se u saopćenju za štampu Univerziteta Staffordshire.

- Koristimo prijenosni rendgenski aparat za rendgenske snimke kako bismo mogli procijeniti starost pojedinaca na osnovu njihove erupcije zuba i razvoja, te fuzije kostiju - rekla je Squires, dodajući da će tražiti znakove bolesti.

Istraživači će koristiti rendgenske snimke - ukupno 574, ili 14 po mumiji - kako bi popunili biološki profil djece i utvrdili da li je mumifikacija izvršena samo na onima određene dobi ili pola.

- Također će se koristiti za otkrivanje prisutnosti razvojnih defekata, indikatora stresa i patoloških lezija, čime se želi steći uvid u zdravlje i način života djece u životu - navodi se na web stranici projekta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.