U otvorenom pismu Sejdić se zahvalio visokom predstavniku što je danas napravio izuzetan korak.

- Poštovani gospodine Schmidt, u ime građana Bosne i Hercegovine i u svoje lično ime hvala Vam što se danas uradili izuzetan korak i učinili ogroman napredak za građane Bosne i Hercegovine. Današnjom objavom amandmana na Izborni zakon osigurali ste veliku sigurnost u zaštiti integriteta izbora i zaštiti glasa birača.

Vjerujem da će naredni oktobarski izbori biti na visokom stepenu demokratskih i u okvirima evropskih standarda. Hvala Vam, gospodine Schmidt.

Uvjeren sam da ćete nakon izbora u oktobru 2022. imati lakši dio posla na provedbi presuda suda za ljudska prava jer ćete imati saradnike i sagovornike u novoformiranom Parlamentu Bosne i Hercegovine - napisao je Sejdić u objavi na svom Facebook profilu.

Schmidt je nametnuo izmjene Izbornog zakona koji se tiču integriteta izbora, nakon što je u javnost procurio tekst izmjena koje su predviđale i način popune delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH koji je veliki broj stranaka i građana ocijenio diskriminatornim. Stoga su održani i protesti pred zgradom OHR-a, u kojima je učestvovalo više od 7.000 ljudi, a među građanima je bio i Sejdić. Građani su tražili od Schmidta da ne nameće izmjene Izbornog zakona kakve su prvobitno bile na stolu.