open-navfaktor-logo
search
Zaboravite skupe kreme
Dermatolozi otkrivaju kako hranom tretirati akne, bore, suhu kožu...
Dokazano je da hrana s visokim glikemijskim indeksom povećava produktivnost lojnih žlijezda. Kao rezultat, one proizvode više ulja što je neophodno za hidrataciju
27.08.2019. u 08:19
get url
text

Američki dermatolozi su još 2005. godine otkrili trikove za "brisanje" i ublažavanje bora, akni, hiperpigmentacije i suhe kože, bez skupih proizvoda.

Jedino što, kako tvrde, trebate učiniti je uključiti nekoliko vrsta namirnica u svakodnevnu prehranu.

Pročitajte koje namirnice za pojedine dermatološke probleme prepuručuju ljekari:

Hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija može biti pokazatelj nedostatka vitamina, naročito vitamina B12. Hrana životinjskog porijekla bogata je ovim vitaminom, a problem je moguće riješiti pravilnom prehranom.

Vitamini C i E i antioksidansi mogu pomoći u rješavanju pigmentiranih mrlja na licu. Te korisne elemente u većim količinama možete pronaći u citrusima, jagodama, grožđu, kiviju, paradajzu i šipku. Pigmentacija postaje vidljivija ako provodite dosta vremena na suncu. Da biste zaštitili kožu od ultraljubičastih zraka, jedite hranu bogatu antioksidansima, kao što su bobičasto voće, grejpfrut, ananas, šljive, prokulice, kupus, čili papričice, špinat i heljda.

Masna koža

Dokazano je da hrana s visokim glikemijskim indeksom povećava produktivnost lojnih žlijezda. Kao rezultat, one proizvode više ulja što je neophodno za hidrataciju.
Kozmetički proizvodi mogu samo privremeno ublažiti sjaj lica, dok prehrana bogata vitaminom A može znatno smanjiti proizvodnju ulja. Osim toga, takva hrana izrazito je ukusna i jednostavna. U svakodnevnu prehranu uvrstite mango, mrkvu, žumanjak, suhe kajsije, špinat i slatki krompir. Smanjite unos namirnica s visokim glikemijskim indeksom. Jedite manje bijelog hljeba, krompira i tjestenine.

Akne

Ponovo je kriva hrana s visokim glikemijskim indeksom. Zato oni koji imaju masnu kožu, imaju češće probleme s aknama. Mliječne žlijezde postaju aktivnije što dovodi do začepljenja pora, gdje se bakterije brže reproduciraju i uzrokuju upalu.

Posebna prehrana može pomoći kod problema s aknama.

Najvažnija stvar koju trebate učiniti je jesti više hrane s polinezasićenim masnim kiselinama koje smiruju upalu.
Jednostavno rečeno, jedite voće, povrće, orašaste plodove, lanene sjemenke, laneno ulje, alge i morske plodove.

Suha koža

Suhoća kože ukazuje na nedostatak holesterola i višak vitamina E u tijelu. Ovi razlozi uglavnom vrijede za vegetarijance jer su najveći izvori holesterola riba i meso.
Povećajte koncentraciju mononezasićenih masnih kiselina u svakodnevnoj prehrani. One se najbolje probavljaju kada jedete grah, alge, jaja, soju, avokado, kikiriki i druge orašaste plodove. Ako niste vegetarijanac, pokušajte redovno jesti meso i ribu. Najbolji izbor su tuna, losos, skuša i pastrmka.

Bore

Alkohol uzrokuje dehidraciju, što dovodi do pojave bora. Šećer može biti još jedan razlog za prerano starenje kože. Glukoza koja sadrži šećer čini kožu manje podatnom.

Antioksidansi mogu učiniti kožu mlađom. Primjera radi, ako svakodnevno jedete hranu koja sadrži soju, znakovi starenja kože bit će gotovo nevidljivi. Istraživanja su pokazala da Šveđani imaju manje bora, što je posljedica dobre prehrane. Šveđani jedu puno lisnatog povrća, špinat, šparoge, celer, patlidžane, bijeli luk i crveni luk. U maloj količini jedu crveno meso, šećer, maslac, margarin, mlijeko i ostale mliječne proizvode.

Tamni podočnjaci

Pogrešno je vjerovati da su tamni krugovi oko očiju samo pokazatelj nedostatka sna. Oni također mogu biti simptom ozbiljnije bolesti kao što su alergija ili neka vrsta intolerancija na hranu.

Napravite test intolerancije na hranu. Dok čekate rezultate ispitivanja, izbacite iz prehrane sve proizvode koji sadrže laktozu. To su mliječni proizvodi, hljeb, čips, instant kafa, instant supe i umjetni zaslađivači.

Ako niste alergični, tamni podočnjaci mogu biti znak dehidracije. Pijte dovoljno vode i ne pijte previše kafe. U svakodnevnu prehranu također biste trebali uključiti namirnice koje obiluju željezom. Takva hrana povećava nivo hemoglobina. Zato jedite više crvenog mesa, tune, žumanaca i heljde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.