open-navfaktor-logo
search
Problemi
Deponija Uborak: Slijede li krivične prijave i nova blokada?
Ukoliko dođe do produženja dozvole spremni su i na nove blokade
21.11.2019. u 19:19
get url
text

Građani sjevernog dijela Mostara okupljeni oko inicijative "Jer nas se tiče" protestovali su u poslijepodnevnim satima ispred regionalnog odlagališta otpada Uborak, kako bi ponovo skrenuli pažnju na dugogodišnji problem i potaknuli vlast da što prije krene sa saniranjem i izmještanjem tog odlagališta s trenutne lokacije. Naime, deponiji Uborak 3. decembra istječe okolišna dozvola, no ukoliko Federalno ministarstvo okoliša i turizma ne izda novu, prijeti joj zatvaranje.

Međutim, predstavnici mještana tvrde da bi nadležno Federalno ministarstvo okoliša moglo produžiti deponiji okolinsku dozvolu na godinu dana. Predočena im je namjera da se uskoro započne sa iskopavanjem nove rupe za deponovanje, koja će se vjerovatno naći između aktuelnih, u koju bi se navodno trebalo deponovati do iznalaženja nove lokacije u gradu.

- Kazali smo im da to mogu, ali i da ćemo u tom slučaju sigurno podnijeti krivične prijave protiv odgovornih. To bi bili potpisnici nove dozvole. Ni rupa u koju se danas deponuje nema nikakvu dozvolu - kazao je Nijaz Hodžić iz Udruženja "Jer me se tiče".

Ukoliko dođe do produženja dozvole spremni su i na nove blokade.

-  Mi smo danas tu da se izjasnimo da se protivimo tome. Želimo poručiti da smo još tu, da ne odustajemo. Bili smo ovdje na ekstremnim vrućinama , bit ćemo i na minusu, ako bude trebalo - poručio je Omer Hujdur iz Udruženja građana "Jer nas se tiče".

Hujdur je također komentirao tvrdnje gradonačelnika grada Mostara Ljube Bešlića o nepostojanju dokumentacije i dozvola za naselja i kuće oko deponije Uborak rekavši kako imaju 'crno na bijelo' sve papire za kuće koje se nalaze u prvom redu oko deponije.

{$galerijaFotografija}

-Prve kuće oko deponije, za koje on tvrdi da su ilegalno izgrađene, imaju uredno izdane papire - pojasnio je. Dodaje i kako tim za traženje nove lokacije odlagališta namjerno odugovlači s procedurama. 

-Mi smo našli jednu lokaciju, ali oni stalno traže izgovore kako bi ostala ovdje - naglašava Hujdur, no ipak medijima nije htio otkriti o kakvoj lokaciji je riječ.

Mještanin Edin Šetka iz mjesta Semetovac u blizini deponije potajno se nada da dozvola neće biti produžena, te da će deponija biti zatvorena. Tvrdi kako je život zbog smrada nesnošljiv te da zatvaranje deponije vidi kao jedino moguće rješenje. Uputio je pitanje gradonačelniku Bešliću da li je "gradonačelnik svim građanima Mostar ili samo Hrvatima?".

-Mogao je doći u Aluminijski, a ne može među ove ljude - zaključio je Šetka. 

Deponija Uborak - 21. 11. 2019.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.