open-navfaktor-logo
search
Gorući problem
Deponija Uborak i dalje u blokadi: Ulice Mostara zatrpane smećem
Ogromne količine smeća već danima nalaze se na ulicama Mostara.
05.03.2020. u 11:59
get url
text

Oko kontejnera u svim kvartovima od 22. februara gomila se otpad, koji uposlenici komunalnih preduzeća ne odvoze do deponije Uborak zbog blokade te deponije, a dosad nije pronađeno ni alternativno rješenje, javlja Anadolu Agency.

Dio otpada je ranije uklonjen sa ulica, ali je završio na divljim deponijama u južnom dijelu grada kod naselja Bišće Polje. Poražavajuće je i to što se velike količine smeća gomilaju u blizanama škola i vrtića. Na jednom mjestu zatrpan je trotoar, što je otežalo kretanje pješaka.

Aktivisti i građani koji deponiju već 12 dana drže u blokadi poručuju da se neće povući dok Grad istovremeno u pomoć zove i OHR.

Građani su, podsjećamo, nakon što je policija zaposjela plato ispred ulaza u deponiju, 22. februara blokirali saobraćajnice na dva mjesta u blizini Uborka, te ponovo ne dozvoljavaju prolaz teretnim vozilima sa smećem i otpadom. Nezadovoljni su zbog indolentnosti nadležnih kada je riječ o iznalasku nove lokacije za deponiju.

{$galerijaFotografija}

Glavna savjetnica mostarskog gradonačelnika Radmila Komadina, nakon posljednjeg sastanka, prozvala je vladajuće stranke HDZ i SDA, kazavši da problem Uborka mora biti tema razgovora vrhova vladajućih političkih stranaka.

Ukoliko bi uskoro ponovo izostao dogovor o deblokadi odlagališta, najavila je i da bi Štab Civilne zaštite mogao donijeti odluku o proglašenju tehnološke nepogode.

Podsjećamo, aktivisti duže vrijeme traže sanaciju i zatvaranje deponije na Uborku. U 2019. odlagalište je u dva navrata bilo blokirano. Tvrde da je kapacitet odlagališta davno premašen, tražeći njegovu sanaciju i pronalazak nove lokacije.

Smeće u Mostaru - 5. 3. 2020.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.