open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Deponija Mostar odgovara GI "Jer nas se tiče": Na Uborku se ne odlaže štetan otpad niti dovozi iz drugih gradova
Uprava Javnog preduzeća Deponija Mostar reagovala je na navode predstavnika Građanske inicijative "Jer nas se tiče" u vezi s odlagalištem otpada Uborak. 
18.10.2022. u 08:02
get url
text

VEZANI TEKST - Vapaj Mostaraca: Deponija Uborak je uzrok porasta broja oboljelih od karcinoma, pijemo nezdravu vodu

Iz spomenute nevladine organizacije, odnosno njen predstavnik Omer Hujdur prošle sedmice je za Faktor kazao, između ostalog, kako je "deponija Uborak uzrok porasta broja oboljelih od karcinoma te da je zagađenost tla i podzemnih voda teškim metalima visoka". 

- Obaveza mi je skrenuti vam pažnju kada je u pitanju Hujdur, da se radi o javnoj ličnosti, politički aktivnoj, koja trenutno obavlja funkciju u GO NiP-a Mostar. Prema još nepotvrđenim rezultatima brojanja glasova sa proteklih izbora, Hujdur ima velike šanse da dobije mandat u Skupštini HNK te je upitno koliko je udruženje koje on predstavlja apolitično i koliko je sposobno boriti se i za građane koji nisu članovi partije kojoj Hujdur pripada - naveo je na početku svoje reakcije Mirhad Grebović, v. d. direktora JP Deponija Mostar.

VEZANI TEKST - Inicijativa "Jer nas se tiče": Kordić prodaje maglu, želi Mostarce okrenuti protiv nas, Uborak se mora zatvoriti

Inicijativa "Jer nas se tiče" u samom početku svoga aktivizma bila je pozitivna pojava u društvu i osvježenje građanskog aktivizma na području Mostara, ali iz raznih razloga to prestaje biti kako vrijeme odmiče i trenutno je kočničar procesa rješavanja pitanja Deponije Mostar, naglašava Grebović.

- U proteklih skoro godinu u više navrata predstavnicima spomenutog udruženja nuđeni su razni oblici saradnje po pitanju rješavanja problema deponovanja komunalnog otpada koji grad Mostar "proizvede". Između ostalog, nuđen je i potpuni uvid u rad Deponije Mostar. Sve što se pokušalo uraditi po pitanju "normalizacije odnosa" između Inicijative i Deponije, Hujdur i njegovi bliži saradnici su odbili.

U zamjenu za sve to privremeno su obustavili milionska ulaganja u JP Deponija Mostar. Ulaganja koja su namjenska za saniranje stanja deponije, ulaganja koja treba da smanje utjecaj koji deponija trenutno ima na okolinu - ističe Grebović.

VEZANI TEKST - Kordić: Inicijativa "Jer nas se tiče" mora se urazumiti, jer na ljeto nećemo imati gdje sa smećem

Prema njegovim riječima, u tim svojim opstrukcijama razvoja i modernizacije deponije Inicijativa konstantno iznosi niz neistina.

- Jedna od često korištenih neistina je i da se na deponiji odlaže "animalni, medicinski i drugi štetni otpad", što nikako nije tačno i ovim putem pozivam sve koji to žele da se uvjere u vrstu otpada koji JP Deponija Mostar svakodnevno prihvata u sklopu svojih redovnih aktivnosti. 
 
Također jedna velika neistina koju ponavljaju iz Inicijative "Jer nas se tiče" jeste da otpad na deponiju dolazi iz općina Široki Brijeg, Ljubuški i ko zna odakle. Informacija o prihvaćenom komunalnom otpadu na deponiju Mostar može se osigurati svakom građaninu kojeg to interesuje - podvukao je Grebović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.