Srđan Obradović, načelnik Uprave za pravne i kadrovske poslove MUP-a RS-a, 09. augusta je svim organizacionim jedinicama MUP-a RS-a poslao depešu u kojoj se navodi da su dužni primjenivati odredbe iz Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo Inzko, a tiču se zabrane negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom presudom, za šta je zaprijećena kazna zatvora i do pet godina, piše novinar Slobodan Vasković na svom blogu

- To, kako mi je potvrđeno iz nekoliko izvora iz MUP RS, praktično znači da je svim Upravama na nivou MUP-a i Policijskim upravama naređeno privođenje, hapšenje i podizanje krivičnih prijava protiv svih osoba koje budu negirale genocid, ratne zločine i budu veličali osobe presuđene za genocid i ratne zločine. U Depeši se, između ostalog, navodi: "u prilogu akta dostavljamo vam nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida". Drugim riječima, nakon što je Depešom dostavljen svim organizacionim jedinicama MUP RS nametnuti Zakon, to znači da pripadnici MUP RS po njemu moraju postupati.

Istina, u Depeši se striktno ne navodi da se postupa po nametnutom Zakonu, ali to nije ni bitno, jer čim je Zakon dostavljen to je za policiju obaveza da rade po njemu.

Takva depeša/naredba bila je i logična, jer MUP RS ne može da postupa mimo Krivičnog zakona.

Ova depeša novi je dokaz beskonačne laživosti Milorada Dodika, koji je tvrdio da Inzkova odluka neće biti sprovođena na teritoriji Republike Srpske i koji je išao tako daleko da je čak isticao da će se MUP RS suprotstaviti fizički pripadnicima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), ako bi oni krenuli u hapšenje lica koja negiraju genocid.

Nakon slanja depeše jasno je da nikakvih sukoba neće biti, da će svi oni koji negiraju genocid, zločine protiv čovječnosti ili ratne zločine utvrđene pravosnažnom presudom, biti tretirani od MUP RS u skladu sa Krivičnim zakonom BiH.

Nakon slanja ove depeše, najasnije od svega je da je cijela lažna predstava o "odbrani srpstva", koja traje gotovo mjesec dana u režiji Milorada Dodika, samo još jedan u nizu njegovih surovih udara na Srbe - piše Vasković.