open-navfaktor-logo
search
Šta kaže struka
Dentalni turizam: Odlična usluga, niske cijene, ko dolazi po "lijep osmijeh" u BiH
Bosna i Hercegovina posljednjih godina vrlo je interesantna i tražena destinacija dentalnim turistima jer pored niskih cijena nudi veoma kvalitetne stomatološke usluge.
27.06.2021. u 14:25
get url
text

Nije novost da su stomatolozi iz naše zemlje među najtraženijim stručnjacima u svijetu upravo zbog kvaliteta obrazovanja i prakse koja im se nudi tokom studiranja.

Ali osim toga i dobar geografski položaj naše zemlje te saobraćajna infrastuktura čine da se vrlo brzo i jeftino može stići do željene destinacije.

Najbrojnija bh. dijaspora 

Iako se iz godine u godinu bilježi sve veći rast onih koji po "lijep osmijeh" u BiH dolaze iz zemalja zapadne Evrope, SAD-a i Bliskog Istoka, još je, prema riječima prof. dr. Sedina Kobašlije, predsjednika Udruženja stomatologa Federacije BiH, najbrojnija naša dijaspora.

Prof. dr. Sedin Kobašlija

- Pandemija je na trenutak zaustavila sve, ali polako se stvari vraćaju na svoje. Rekao bih da su BiH, Hrvatska i Srbija trenutno dobra mjesta za one koji dolaze iz zemalja zapadne Evrope i SAD-a po stomatološke usluge jer kad sve saberu - avionsku kartu, boravak ovdje i ono što im stomatolog uradi, jeftinije ih košta nego da se tome podvrgnu u državama u kojima žive. Mislim da bi naša zemlja to trebala iskoristiti u punom kapacitetu jer dentalni turizam može biti jedan od faktora koji će doprinijeti ekonomskom razvoju BiH – naglašava Kobašlija.

No, da bi se to i desilo, prema riječima našeg sagovornika, sve treba biti u granicama zvanične regulative koja uključuje plaćanje poreza od strane stomatologa, garanciju za rad jer se radi o ljudskom zdravlju, ali i da usluge budu u skladu sa evropskim i svjetskim pravilima.

- Za sve stomatološke usluge koje se pružaju mora postojati garancija, odnosno legalan red, a to s razlogom naglašavam jer mi još imamo ilegalnih stomatoloških ordinacija. Kao preduvjek kvalitetnog dentalnog turizma, svi ovi prethodno nabrojani trebaju biti zadovoljeni – ističe Kobašlija.

Trenutno se najveći broj dentalnih turista iz Italije i Austrije odlučuje za Hrvatsku, ali stomatološke komore dva entiteta mogle bi to, smatra Kobašlija, promijeniti u korist BiH.

- Mislim da bi koordinirana akcija stomatoloških komora Federacije BiH i RS-a, odnosno privatnog sektora, koji bi kroz komore i neki vid reklama, pokušao doći do onih koji bi u našu zemlju mogli dovesti takvu vrstu turista ili pacijenata, mogla rezultirati tim da mnogi Italijani i Austrijanci, umjesto Hrvatske, izaberu BiH – kaže Kobašlija.

U RS-u žele privući Ruse

Dr. Saša Dabić, predsjednik Komore doktora stomatologije entiteta RS, kaže kako bi Banja Luka trebala iskoristiti povoljan geografski položaj i privući dentalne turiste.

- Iako se posljednjih godina sve više priča o tome, mišljenja sam da klasičnog dentalnog turizma, koji podrazumijeva organizovani dolazak takvih pacijenata iz zapadnoevropskih zemalja, još nema – ističe Dabić.

U Komori stomatologa RS-a imaju želju dovesti veliki broj pacijenata iz Rusije koji po takve usluge, kako ističe Dabić, još odlaze uglavnom u Brazil, Meksiko i Tursku.

Dr. Saša Dabić

- No, slabo nam to ide! Jedina pozitivna strana je veliki broj letova koji su se pojavili od različitih aviokompanija koje će letjeti iz Banje Luke. Imamo Tuzlu, te Sarajevo koje može pričati o dentalnom turizmu, jer kao glavni grad BiH, stjecište je velikog broja stranih turista. Mi smo u RS-u prije dvije godine pokušali organizovati projekat sa Ministarstvom trgovine i turizma u Vladi RS-a da se osnuje klaster koji bi doprinio razvoju medicinskog, pa samim tim i dentalnog turizma. Međutim, sve je stalo na tome. Generalno država je ta koja treba da propagira medicinski i dentalni turizam jer je to velika šansa, kako za medicinske i stomatološke ambulante, tako i za cjelokupnu ekonomiju zemlje. Država bi preko svojih turističkih agencija trebala da vrši promociju medicinskog i dentalnog turizma na sajmovima širom Evrope i svijeta – kaže Dabić.

Iz Komore stomatologa RS-a dodaju da stoje na raspolaganju Turističkoj zajednici, a planiraju i sastanak sa menadžmentom Međunarodnog aerodroma u Banjoj Luci kako bi se vidjelo na koji način novouvedene linije mogu doprinijeti razvoju dentalnog turizma u ovom dijelu BiH.

- Trenutno se sve svodi na bh. dijasporu, a želja nam je u Banju Luku privući dentalne turiste iz Rusije, Zapadne Evrope... Mislim da imamo sve predispozicije za to jer nudimo pristupačne cijene za veoma kvalitetne usluge – zaključio je Dabić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.