open-navfaktor-logo
search
Uspjeh
Denijal Selimović: Grupa entuzijasta, naredne godine, u Bihać dovodi Svjetsko prvenstvo u ribolovu
Zahvaljujući grupi entuzijasta, članovima Udruženja sportskih ribolovaca Bihać, ovaj grad na Uni, u srcu Krajine, trebao je biti domaćin 37. Svjetskog prvenstva u ribolovu (World Fly Fishing Championship), ali zbog pandemije uzrokovane koronavirusom, odgođeno je za narednu godinu.
02.08.2020. u 22:34
get url
text

Nakon Amerike, Islanda, Španije, Italije... Svjetska organizacija Mouche, odabrala je Bosnu i Hercegovinu za novo mjesto susreta takmičara u ribolovu.

- Prije šest godina, aplicirali smo za organizaciju svjetskog prvenstva, i ove godine dobili. Svjetska organizacija Mouche ovdje je bila dva puta u tom periodu. Procjenjivali su takmičarske staze, i na osnovu apliciranih konkurenata, donijeli su odluku da Bihać bude mjesto svjetskog prvenstva. Naravno, uz tu odluku uslijedili su određeni zahtjevi, koje smo mi realizovali. Nažalost, koronavirus nas je poremetio, ali, dobra vijest je da je takmičenje prolongirano za narednu godinu i prema planovima, bit će upriličeno 10. augusta - kazao nam je Denijal Selimović, dugogodišnji član Udruženja sportskih ribolovaca Una Bihać, kojeg smo upoznali u okviru incijative "Odmori u BiH".

 

Prvenstvo će biti upriličeno na kraljevskim otocima rijeke Une, a svečano otvaranje na glavnom trgu grada Bihaća.

- Grupa entuzijasta iz našeg udruženja koje broji 750 članova, uz pomoć građana, koji su prepoznali da radimo dobru priču, uspjela je odgovoriti zahtjevima. Sa uređenjem otoka krenuli smo u oktobru ili novembru prošle godine. Ovo je netaknuta priroda i naravno da nismo oštetili njene ljepote, ali izgradnja mostova, klupa i prostora za odmore takmičara, bili su neophodni. Naravno, sve je izgrađeno od drveta, kako cijeli ambijent, odnosno eko park, ne bi izgubio svoju prvobitnu ljepotu - pojašnjava Selimović.

Želja im je, ističe, da promoviraju ljepote Une, pa će u projekat ući i Nacionalni park Una. Također, dodaje Selimović, cilj im je da prezentiraju ribolovni turizam sa mušicom, koji je jedan od najpopularnijih sportova u svijetu. Inače, Selimović je i prvak u izboru najbolje mušice svijeta.

- Vjerujem da ćemo podršku oko organizacije Svjetskog prvenstva dobiti i od grada, obzirom da ribolov u Bihaću datira još od vremena kraljeva, kojim je to također bila omiljena aktivnost. Svijetu imamo šta ponuditi i ispričati. Kraljevski sport na kraljevskim otocima u kraljevskom gradu - poručuje Selimović.

Ističe i da je ribolov neka vrsta terapije, jer boravak u prirodi uz rijeku, budi pozitivnu energiju, pa je stoga lijek za stres kojim smo svakodnevno izloženi.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.