open-navfaktor-logo
search
Umjetnost
Deni Božić ukrasio Doboj s više od stotinu murala
S obzirom na to da se radi na ulici upitno je da li će slika ostati ili biti biti prekrečena, ali što je veći pritisak više se daje, kaže Deni Božić
03.11.2019. u 12:22
get url
text

Deni Božić, slikar amater, ulični umjetnik i muralista u proteklih pet godina ukrasio je grad Doboj s više od stotinu murala koje je oslikao na fasadama zgrada i kuća.  Sa slikanjem murala počeo je krajem 2014. godine, poslije katarstofalnih poplava koje su nas zadesile.

-Hajmo reći spontano, čisto da probam nešto novo, pa sam našao neki manji zidić da se oprobam u toj grani umjetnosti i krenulo me, tako se, eto, rodila ljubav prema muralima - ispričao je Deni Božić.

Ljubav prema likovnoj umjetnosti kod Božića se javila u ranom djetinjstvu, roditelji su prepoznali njegov talenat i od samog početka bili su mu podrška. Kasnije su njegov rad prepoznali i nastavnici i profesori likovnog.

-Ozbiljnije sam se počeo baviti crtanjem i slikanjem s nekih 16 godina, pa neku praksu napravio pa se odlučio upisati na Akademiju umjetnosti u Banjoj Luci, nešto kratko studirao i napustio, ali sam se i dalje nastavio baviti slikarstvom i crtežom - kaže on.

U prethodnim godinama Božić je na gradskim fasadama između ostalih oslikao portrete Nikole Tesle, Dositeja Obradovića, Branka Ćopića, Ive Andrića, glumaca Milene Dravić i Dragana Nikolića, Bate Živojinovića, Nikole Simića, Nebojše Glogovca, kao i mnogih svjetskih i lokalnih zvijezda.

-Što se tiče motiva, nemam neki određeni, od portreta do pejzaža, a i raznih pravaca, ali u suštini je to realizam - pojasnio je Božić.

{$galerijaFotografija}

Na pitanje u čemu najviše uživa, odgovorio je da najviše voli da radi veće formate, zahtjevnije slike sa što više detalja.

-Teško je iz razloga što se radi na ulici, umjetnik stvara na otvorenom i podložan je kritikama običnih građana, ima ta određena doza stresa jer se radi na ulici pa upitno je da li će slika ostati na ulici ili će biti prekrečena, ima raznoraznih mogućih scenarija. Samim tim što je veći pritisak više se daje. Radi se punom parom i generalno murali se završe u kratkom periodu - kazao je Božić.

Neke od murala završavao je za nekoliko sati, a druge za nekoliko dana. Gotovo svi njegovi murali zadržali su se na ulicama, odnosno nisu prekrečeni, a od sugrađana stižu uglavnom pozitivne kritike. Sve što radi, radi u dogovoru sa stanarima zgrada ili vlasnicima kuća, a nije rijetko ni da radi po njihovoj narudžbi. Za veće formate Deni koristi ljestve, zahvaljujući kojima nastaju murali visoki i do sedam metara, ali za veće visine morao bi koristiti skelu ili dizalicu s korpom.

-Na svu sreću, materijal nije skup, četke i boje na vodenoj bazi tako da, ako ništa, izvodivo je biti aktivan muralista u našoj državi - kaže Božić.

Osim Doboja i okolnih mjesta, slikao je murale i u Modriči, kao i u Mostaru gdje je dva puta gostovao na festivalu ulične umjetnosti. Na ovogodišnjem Mostar Street Art Festu Božić je utjelovio lik poznatog pjesnika Alekse Šantića. Njegove radove, u malo manjim formatima, posjetioci će imati priliku da vide i na izložbi Amaterska paleta grada Doboja koja se u ovom gradu otvara u četvrtak, a na kojoj će, osim njega, izlagati i drugi mladi i stariji talentovani umjetnici iz ovog grada i njegove okoline.

Murali u Doboju - 3. 11. 2019.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.