open-navfaktor-logo
search
Selo Saint-Firmin 
Demontirana žičara u francuskim Alpima jer više nema snijega
Oko stotinu ljudi okupilo se u malom francuskom alpskom selu Saint-Firmin kako bi se oprostili od svoje žičare krajem prošlog mjeseca dok je mali tim radio na njenom demontiranju.
22.11.2022. u 09:48
get url
text
Saint-Firmin

Razlog tome je što godinama nije bila u upotrebi jer jednostavno snijega više nema.

- Dogodilo se globalno zagrijavanje - rekao je za CNN Didier Beauzon (63), izabrani zvaničnik koji služi selu.

Skijalište je prvobitno izgrađeno 1964. godine kako bi pomoglo djeci iz sela da nauče kako skijati negdje blizu kuće prije nego što krenu na izazovnije staze širom Alpa.

Iako se nekada uživalo u redovnim zimskim snježnim padavinama, stvari su se pogoršale posljednjih decenija. To se trenutno događa i u drugim francuskim i evropskim skijalištima. Za skraćivanje skijaške sezone i smanjenje planinskog snijega i glečera okrivljuje se klimatska kriza.

- Nedostatak snijega značio je da je posljednji put radio prije otprilike 15 godina i samo jedan vikend. Od tada se više nije koristio - rekao je Beauzon o ski liftu u svom selu.

Ali stvari nisu uvijek bile ovakve, prisjeća se Beauzon svoje mladosti, kada je selo tokom zime organizovalo aktivnosti za djecu na skijalištu.

Lokalno sportsko društvo bi vikendom održavalo takmičenja, a srijedom otvaralo zabavne događaje za sve zainteresovane, nakon čega bi uslijedila dodjela nagrada na trgu u centru sela.

- Svako je mogao da osvoji nagradu, sve što je trebalo da uradite je da dođete do dna, bez obzira na to kako - rekao je Beauzon.

Nagrade su obično bile skromne, par čarapa, čokoladica, ali su unosile radost. Na kraju svake skijaške sezone, dodijelili bi se pehari najjačim skijašima u selu.

Nažalost, takve tradicije su se istopile zajedno sa snijegom. I dok je lift tiho rđao kao tužan podsjetnik na prošla dobra vremena, selo je odlučilo da ga se riješi. To je bio izazov koji se pokazao složenijim od bilo koje staze za spust, piše CNN.

Timu od otprilike 20 radnika bilo je potrebno dva dana da završi demontažu cijelog sistema ski liftova. Troškovi cjelokupne demontaže lifta Saint-Firmin iznose oko 20.000 eura.

Malo je vjerovatno da će to biti posljednji demontirani lift.

Ranije ovog mjeseca, francusko skijalište Val Thorens, najveće planinsko odmaralište u Evropi, objavilo je da odgađa otvaranje skijaške sezone za sedam dana do 26. novembra zbog "toplog jesenjeg vremena".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.