Utorak, 02.06.2020.

Mostar

Demonstranti poručili: Spremamo krivične prijave, opet ćemo blokirati deponiju Uborak

Ne mogu oni biti ovdje koliko mi možemo, i sutra ćemo spriječiti ulazak kamiona, poručio je Nijaz Hodžić, jedan od predstavnika inicijative "Jer nas se tiče"

Nakon što su specijalne snage policije uklonile ispred kapije mostarske deponije demonstrante koji nekoliko dana blokiraju odvoz smeća jer je deponiji istekla dozvola, kamioni sa smećem ušli su u deponiju, a policajci su napravili kordon između kamiona i demonstranata.

Policajci su, podsjetimo, silom odvukli demonstrante ispred kapije deponije, nakon čega su neki od njih zatražili i liječničku pomoć.

Nijaz Hodžić, jedan od predstavnika inicijative "Jer nas se tiče", tvrdi ne namjeravaju odustati te će i sutra spriječiti ulazak smeća.

- Ne mogu oni biti ovdje koliko mi možemo, i sutra ćemo spriječiti ulazak kamiona - ističe Hodžić. Protiv direktora J. P. Deponije već su podnijeli krivičnu prijavu, a sada, dodaje Hodžić, pripremaju nova.

 

 

Deblikda depinije Uborak u Mostaru

Policija primjenom sile deblokirala deponiju Uborak kod Mostara. Građani se vezali lancima i napravili živi štit

Posted by Faktor.ba on Sunday, December 8, 2019

Također, u pripremi su, tvrdi, krivične prijave protiv komandira PU sjever te načelnika PU Mostar kao i ministra MUP-a HNK.

- Mi smo toliko uporni, nećemo sigurno odustati, ja makar nisam nikada odustao. Polažemo nade u sudstvo, ali ako u Mostaru zakaže, idemo u Sarajevo, i do vrha, do kraja - poručuje Hodžić.

Prokomentarisao je primjenu sile na demonstrante, među kojim su uglavnom bili stariji ljudi, žene i djeca te invalidi.

- Za to će odgovarati rukovoditelj ove akcije Igor Bjelogrlić, onaj koji je komandovao. Ima ljudi povrijeđenih, odvezenih u bolnicu, tri vozila hitne pomoći su bila na terenu. Mi se nismo opirali niti ikoga tukli ili vrijeđali - istaknuo je Hodžić.

Poručio je i kako resorna federalna ministrica nije završila svoj posao izdavanjem rješenja jer nije naložila inspekciji da se deponija zatvori 4. decembra.

- To je trebalo uraditi 4. decembra i da mi ne budemo nikako ovdje. Ministrica Đapo treba pod hitno napraviti rješenje o zatvaranju ove deponije ako hoće spriječiti dalje stradanje ovog naroda – poručio je Hodžić.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh