open-navfaktor-logo
search
Jemenski rat
Demokrate uvode nacrt zakona kojim se zaustavlja podrška SAD-a saudijskim zračnim snagama
Dva istaknuta demokrata u Predstavničkom domu predložila su zakon koji će američkim kompanijama zabraniti pružanje usluga održavanja saudijskih zračnih snaga, što je posljednji pokušaj zakonodavaca da smanje umiješanost Washingtona u razorni sedmogodišnji rat u Jemenu.  
14.02.2022. u 18:03
get url
text

Nacrt zakona, koji su predstavili kongresmeni Tom Malinowski i Jim McGovern na dvije godine bi zabranio State Departmentu da izdaje dozvole američkim kompanijama koje održavaju avione "koji pripadaju vojnim jedinicama koje su učestvovale u ofanzivnim zračnim napadima unutar Jemena tokom prošle godine".

Ako ovaj zakon bude usvojen, ta mjera bi dozvolila samo radove na održavanju aviona američke proizvodnje, uključujući flotu borbenih aviona F-15 Saudijske Arabije, pod uslovom da se koriste isključivo "u odbrambenom kapacitetu" za gađanje raketnih i dronova Hutija.

Jemen, koji je zahvaćen ratom od 2015. godine, izgubio je desetine hiljada civila zbog nasilja, gladi i bolesti. Prema podacima UN-a, oko 24,1 milion ljudi, odnosno oko 80 posto stanovništva oslanja se na humanitarnu pomoć i zaštitu kako bi preživjelo, dok 58 posto stanovništva živi u ekstremnom siromaštvu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.