open-navfaktor-logo
search
Selo Zoranovići
Demobilisani borci Armije RBiH Zoran i Jablanka: Vode nemaju ni za piće, molbe Općini Ilidža bez odgovora
Jablanka i Zoran Vučić iz sela Zoranovići na putu prema Igmanu, već godinama muke muče s nestašicom vode.
17.09.2020. u 21:22
get url
text

Prošle godine od Udruženja Pomozi.ba dobili su donaciju od 900 litara vode, ali i cisternu od tri kubika, koju su im, kako nam je Jablanka ispričala, jednom napunili iz Općine Ilidža, kojoj selo pripada.

VEZANI TEKST - Zoran i Jablanka nadomak Sarajeva žive bez struje i vode: Zimi topimo snijeg i prokuhavamo da bi pili

- Cisterna koju smo dobili od Pomozi.ba je prazna. Općinu sam molila da nam dovuku tri kubika vode, što su učinili prije možda tri mjeseca. Nakon toga su zvali iz Općine i suprugu rekli da napišemo zahtjev da nam dovlače vodu. Međutim, mi smo poslali zahtjev i ništa. Neki dan sam opet poslala molbu i ništa. Kada nazovem, neće više ni da mi se jave. Suprug i ja smo demobilisani borci Armije RBiH i rekla sam im da bih sama poručila vodu, da imam para. Pitam se kako bi nam hljeba dali... – kazala je Jablanka.

Prema njenim riječima, ni u obližnjim selima nema vode.

- Nema ni u selu udaljenom od nas šest kilometara. Išla sam dole i džaba se vraćala. Jedva se nekako snalazimo. Zaustavljam narod, ko ima litar – dva, dadne mi, neko mi da pet litara, eto tako se živi. Ja sam dijabetičar, po čitavu noć moram imati vode da pijem. Suše mi se grlo i usta, ne znam više šta da radim – bespomoćna je Jablanka.

Vodu koju su prethodno dobili od Općine je, kako kaže, "razvlačila" koliko je mogla, ali se ona potrošila.

VEZANI TEKST - Nakon pisanja Faktora: Jablanka i Zoran Vučić više neće morati topiti snijeg i pješačiti do vode

- Štedjela sam vodu "na malo", da imamo. Međutim, potrošilo se, ne može biti godinu dana. Užasno je, suđa je kamaru. Niti se možeš umiti, niti oprati ruke, a o nečemu drugom da i ne pričam. Samo da ima vode, pa da bar kapa...  Potpuno smo bespomoćni – zaključila je.

Šezdesetjednogodišnji supružnici jedini su stanovnici predjela koje se nalazi iznad sela Zoranovići, pored puta ka Bjelašnici i Igmanu. Godinama žive u teško pristupačnoj i trošnoj kućici, bez struje i vode. Nemaju nikakva primanja, a žive od onoga što uberu, zasade ili prodaju. Da bi imali vodu do nje su moraju pješačiti i nekoliko kilometara, ili zimi prokuhavati snijeg.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.