open-navfaktor-logo
search
FUCZ
Demineri očistili 14,7 hiljada kvadratnih metara sumnjive površine u općini Novi Grad
Tokom izvođenja radova na ovom deminerskom zadatku pronađena su tri NUS-a (neeksplodirana ubojna sredstva), a njihovo uništavanje obavio je tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) "Sarajevo A"
27.06.2019. u 10:51
get url
text

Na lokaciji Briješće – Švabino brdo u općini Novi Grad Sarajevo izvršena je primopredaja zadatka čišćenja, tehničkog izviđanja i uklanjanja kasetne municije. Na ovom zadatku bio je angažovan Deminerski tim za uzorkovanje Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Ukupna površina predmetnog zadatka iznosila je 14.793 m 2 , od čega je metodom čišćenja urađeno 8.437m 2 a manuelnom metodom tehničkog izviđanja 6.356 m 2 . Tokom izvođenja radova na ovom deminerskom zadatku pronađena su tri NUS-a. Uništavanje pronađenih sredstava obavio je tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) "Sarajevo A".

{$galerijaFotografija}

Očišćeno zemljište predato je lokalnoj zajednici kao krajnjem korisniku a predstavnici Službe civilne zaštite općine Novi Grad Sarajevo upoznati su sa obavljenim radovima i granicama završenog deminerskog zadatka. U neposrednoj blizini ove lokacije nalazi se gradska deponija smeća.

Na ovom području timovi Federalne uprave civilne zaštite i ranije su izvodili deminerske radove na više lokacija, a u toku su radovi na deminerskom zadatku "Vis" koji također pripada općini
Novi Grad Sarajevo.

Federalna uprava civilne zaštite realizacijom i ovog zadatka dala je svoj doprinos ispunjavanju obaveza Bosne i Hercegovne prema konvenciji o kasetnoj municije, saopćeno je iz FUCZ-a.

Deminiranje Briješće -Švabino Brdo, 27.06.2019.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.