open-navfaktor-logo
search
Sukob unutar stranke
Delić želi preuzeti SDBiH: Lukavčani postavili ultimatum, odgovorili im iz Tuzle, oglasio se i predsjednik Bijedić
Prošireno Predsjedništvo Gradske organizacije Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SDBiH) Lukavac, na čijem je čelu gradonačelnik Edin Delić, istaklo je tri zahtjeva, dalo rok od sedam dana za njihovo ispunjenje.
25.01.2023. u 18:01
get url
text

Lukavačka ekipa predvođena Delićem traži ostavku predsjednika SDBiH Envera Bijedića, raskid koalicije sa Strankom demokratske akcije (SDA) u Tuzlanskom kantonu te početak organizacije vanrednog stranačkog kongresa.

Tri zahtjeva iz Lukavca

Svoje odluke organizacija SDBiH u Lukavacu donijela je 21. januara, a ukoliko njihovi zahtjevi ne budu provedeni u djelo, gradonačelnik Lukavca Edin Delić, gradski vijećnici te zastupnik u Skupštini TK Emir Begić počet će djelovati samostalno.

Ove odluke lukavačkog SD-a nisu iznenađujuće jer je Delić još 11. novembra u Sarajevu održao press konferenciju s predsjednicima Naše stranke (NS) i Naroda i pravde (NiP) Edinom Fortom i Elmedinom Konakovićem i najavio podršku strankama "Osmorke", iako je Predjedništvo SD-a odlučilo da podrži skupštinsku većinu u Tuzlanskom kantonu koju predvodi SDA.

- Neprirodno je da jedna lokalna organizacija zahtijeva bilo šta od predsjednika i Predsjedništva stranke. To jednostavno nije normalno. Oni traže da se opovrgnu odluke koje je Predsjedništvo jednoglasno izglasalo. Cilj svega ovoga je da se Edinu Deliću omogući da ima većinu u Gradskom vijeću Lukavac i da bude jedini kandidat za gradonačelnika Lukavca naredne godine - kaže za Faktor Enver Bijedić, predsjednik SDBiH.

Saopćenje SDBiH Tuzla

Povodom saopćenja Gradske organizacija SD-a Lukavac danas je reagiralo Povjereništvo Gradske organizacije SDBiH Tuzla.

- U cijelosti odbijamo neopravdane i ultimativne zahtjeve rukovodstva GO Lukavac. Podsjećamo Gradsku organizaciju iz Lukavaca da su članovi Predsjedništva SDBiH, koji dolaze ispred iste, jednoglasno podržali prijedlog uspostave vlasti u TK sa strankama iz prethodnog saziva. U ranijem političkom djelovanju GO SDBiH Lukavac nije smetalo da se u dva saziva Vlade TK imenuju dva ministra koja su došla na prijedlog njihove organizacije - navodi se u saopćenju GO SD BiH Tuzla.

Gospodin Edin Delić je, dodaju iz SD-a Tuzla, nakon jednoglasne odluke Predsjedništva o uspostavi vlasti na TK sa strankama sa kojim smo i ranije bili u koaliciji iz njemu poznatih razloga podnio pismenu i neopozivu ostavku na funkciju potpredsjednika SDBiH i člana Predsjedništva stranke i u isto vrijeme isključio se iz pregovaračkog tima za pregovore sa mogućim koalicionim partnerima. Predsjedništvo SD-a je primilo k znanju ostavku gospodina Edina Delića i prihvatilo istu.

- U isto vrijeme u predizbornoj kampanji gospodinu Emiru Begiću nije smetalo da se predstavlja kao ministar u Vladi TK, čiju okosnicu je činila SDA, stoga nas čudi zahtjev za raskidanje sporazuma o koaliranju. Imajući u vidu trenutno složenu političku situaciju u BiH, Povjereništvo GO SDBiH Tuzla daje punu podršku Predsjedništvu SDBiH i predsjedniku Enveru Bijediću. Stava smo da bilo koja općinska ili gradska organizacija ne može postavljati ultimatume predsjedniku, niti Predsjedništvu, sami sebi stavljajući epitete najboljih ili najjačih, sa jasnim i očiglednim ciljem preuzimanja upravljanja političkim subjektom mimo organa stranke - navedeno je u saopćenju tuzlanskog SD-a.

Podsjećamo drugove iz Lukavca, naglašeno je u saopćenju, da se nismo nikom isporučili ili kako ste napisali "iznevjerili", nego ostajemo dosljedni osnovnim principima socijaldemokratije u kojem vlada demokratija i odlučuje većina i kad nam se neke odluke i ne sviđaju.

- Ovim putem obavještavamo javnost da se ograđujemo od revizionističke izjave gradonačelnika Lukavca Edina Delića i bivšeg potpredsjednika SDBiH kojom je izjednačio Armiju RBiH sa agresorkom vojskom RS-a i dajemo punu podršku Koordinaciji boračkih organizacija TK - navedeno je iz GO SDBiH Tuzla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.