- Pozivamo sve privredne subjekte koji ispunjavaju kriterije prijave za učešće da se prijave i predstave svoje poslovanje u okviru EXPO 2020 Dubai biznis programa - kazao je ministar Adnan Delić.

Rekao je i da će odabrani poslovni subjekti dobiti paket podrške za učešće koji je detaljno objašnjen u tekstu ovog Poziva.

Između ostalog, paket podrške podrazumijeva avio kartu, vizu i putničko osiguranje za jednu osobu, pet noćenja u hotelu, prevodioca, vodiča i mnoge druge administrativno – tehničke usluge.

Prijava na ovaj poziv moguća je isključivo putem online aplikacije https://expo2020bih.ba/biznis-program/ u prvoj fazi, dok će izbor privrednih subjekata, odnosno pregled online prijava, obradu i kontrolu podataka, te ocjenu o ispunjavanju uvjeta raditi Komisija imenovana rješenjem Ministarstva privrede KS.

- Resorno ministarstvo će u prvoj fazi izbora objaviti listu privrednih subjekata koji su online aplicirali putem web aplikacije s ukupno ostvarenim bodovima, dok će u drugoj fazi pozvati privredne subjekate s liste privrednih subjekata da dostave potrebnu dokumentaciju koja se traži ovim pozivom, u roku u kojem odredi Ministarstvo u svom obavještenju upućenom za dostavu propisane dokumantacije - pojasnio je Delić.

Kako je dodao, svi privredni subjekti koji ne budu izabrani kroz ovaj poziv mogu o svom trošku učestvovati na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai.

- Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo putem organizatora Svjetske izložbe EXPO 2020 Dubai snosit će troškove zakupa prostora paviljona Bosne i Hercegovine i za privredne subjekte koji ne prođu Poziv, te će ga shodno tome moći koristiti za sastanke prema raspoloživim terminima - precizirao je ministar Delić.

Naveo je i da će privredni subjekti koji o svom trošku budu na ovom sajmu od organizatora EXPO Dubai 2020 LLC-SO na paviljonu BiH imati podršku koja podrazumijeva salu za održavanje B2B sastanaka prema raspoloživim terminima, opremu u sali, led ekran za prezentaciju, računar, internet, printer, IT podršku, te administratvnu podršku za procedure i prijave u B2B aplikaciji.

Rok za online popunjavanje web aplikacije je sedam dana od dana objave ovog poziva, odnosno do 28. novembra 2021. godine do 23.59 sati.