Riječ je o Javnom pozivu za odobravanje finansiranja pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću u FBiH za period trajanja zabrane obavljanja djelatnosti i Javnom pozivu za odobravanje finansiranja cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće u FBiH za mjesece mart i april 2021. godine.

Javni pozivi su objavljeni danas i bit će otvoreni narednih 15 dana, a sama procedura za prijavu na javne pozive je krajnje pojednostavljena.

- Učinili smo sve da javni pozivi budu jasni i precizni i s jasnim instrukcijama kako bi poslovni subjekti koji se prijavljuju validno ispunili prijave - kazao je ministar privrede Adnan Delić.

Dodao je kako su, također, smanjene birokratske procedure.

- Od poslovnih subjekata tražimo samo neophodne dokumente, dok sve ostale podatke preuzimamo iz baze podataka Porezne uprave FBiH - naglasio je ministar.

Naime, na stranici Ministarstva privrede je formular koji poslovni subjekti trebaju popuniti i uz njega dostaviti traženu dokumentaciju.

Ministar Delić je kazao i da je riječ o 21 milionu KM predviđenom za pomoć i podršku poslovnim subjektima kojima je Vlada zabranila obavljanje djelatnosti, ali i onima koji su imali pad prometa i otežano poslovanje nastalo usljed posljedica pandemije.

Istakao je i opredjeljenje Vlade KS i Ministarstva privrede da, osim borbe za spašavanje života i zdravlja građana Kantona Sarajevo, učine sve da se saniraju negativne posljedice pandemije i u oblasti privrede.

- Mi smo jedini kanton u Federaciji koji je sistemski pristupio rješavanju problema u privredi nastalih zbog ove pandemije i prvi smo koji počinjemo s implementacijom pomoći i podrške poslovnim subjektima - istakao je ministar Delić.

Kazao je i kako je u toku obrada pristiglih prijava na Javni poziv za očuvanje tradicionalnih zanata/obrta.

- Sredinom sljedeće sedmice objavit ćemo preliminarne rezultate ovog Javnog poziva - najavio je ministar.

Na ovoj press konferenciji ministar Delić je također najavio i skoro raspisivanje javnih poziva za programe podsticaja razvija maloj privredi, kazavši da se isti očekuju, najkasnije krajem mjeseca maja, saopćio je Press KS.