- Ovdje se radi o vitalnom naconalnom interesu, nultom prioritetu svakog građanina KS – poručio je Delić.

Bez obzira na to kakav je Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće, ministar smatra da je njegovo usvajanje potrebno kako bi se na bilo koji način zaštitilo izvorište vode za piće u KS.

- Mi imamo mogućnost, iako nam to nije nadležnost, da određujemo zone i granice vodozaštitnih zona. Nije nam nadležnost da određujemo mjere koje se provode u tim zonama. To je isključiva nadležnost Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Vlade Federacije BiH - kazao je Delić.

Upravo Vladu Federacije i Vladu Republike Srpske Delić ističe kao glavne krivce zbog kojih nije donesena odluka o zaštiti vode za piće u KS.

- Zbog nesaradnje i nedogovora Vlade Federacije i Vlade Republike Srpske, odluka za zaštitu vode za piće u KS nije donesena od 2006. godine. Nikada dvije Vlade nisu donijele stalnu odluku, pa je shodno tome 2016. godine KS izmijenio Zakon o vodama i dao sebi nadležnost i mogućnost da donese privremenu odluku, dok se ne donese stalna odluka na fedelanom nivou. Po automatizmu, ova odluka će biti stavljena van snage, kada Vlada Federacije u saradnji sa Vladom RS-a donese stalnu odluku o zaštiti sarajevskog izvorišta vode za piće - rekao je.

Odluka iz 1987. nije važeći dokument

Delić ističe da je posebno važna činjenica da se sarajevsko izvorište vode ne treba štititi samo u Federaciji, već cijelim područjem sliva.

- Važno je također naglasiti da nemamo zakonsko pravo da se vraćamo na odluku iz 1987. godine, koja se spominje u javnosti, jer ona nije važeći dokument nakon što je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva donijelo 2012. godine Pravilnik, kojim su vodozaštitne zone u Sarajevu umanjene. To je suština svih probelma - dodao je.

Ističe da je glavno pitanje da li su oni novom odlukom skratili granice vodozaštitne zone.

- U odnosu na trenutnu infrastrukturu, trenutni pravilnik, ova odluka nije ni jedan milimetar skratila vodozaštitnu zonu, šta više, mi smo pokušali pooštriti mjere za vodozaštitu. Mi smo mjere koje se provode u 2. zoni propisali ovom odlukom da te mjere vrijede i u 4. zoni - naglašava Delić.

Zbog mnogobrojnih kritika u medijima, Delić je upitao javnost, "šta je ovdje netransparentno, korumpirano?", navodeći da je odmah nakon što je odluka preliminarno došla u Ministarstvo privrede objavljena javno kako bi građani mogli dati sugestije i svoje mišljenje.

- Građani su odluku dobili prije nego Vlada Federacije BiH, prije nego zastupnici u Skupštini KS. Mi sve radimo na taj način. Dakle, to je presedan - kazao je.

Ministar privrede KS također je prokomentarisao kritike koje su se nakon objavljivanja odluke pojavile u javnosti.

- Mnogi pišu po socijalnim mrežama da ova odluka pogoduje građevinskom lobiju. Također, ovaj nacrt je kompletan objavljen na stranici Ministarstva privrede, a ne djelimično kako mnogi pišu. Izborna je godina. Ja mogu sada da kažem da ovu odluku ne želim da razmatram i da uživam u obavljanju svog posla, bez ikakvih pritisaka. Sigurno neću sebi napraviti bilo kakav problem, ali sigurno građani Sarajeva neće imati vodu za piće, zato što je sarajevsko izvorište vode trenutno nezaštićeno - poručuje ministar.

Je li ekspertna komisija zapravo politička

Delić je pozvao javnost, posebno stručni kadar da im pomognu u analizi ovog zakona, za koji ističe da neće biti usvojen ako ne bude pogodovao građanima. 

Press konferenciji je prisustvovala i predsjednica ekspertne komsije prof. dr. Emina Hadžić koja je sa stručnog aspekta komentarisala ovu odluku te spekulacije u javnosti da je ekspertna komisija, koja je donijela ove odluke, politička.

- Nema mjesta bilo kakvim spekulacijama. Ja ne bih učestvovala u takvoj komisiji. Komisija je bila formirana 2018. godine. Ovo je samo nastavak aktivnosti koje je komisija poduzimala - kazala je.

Hadžić je istakla zadovoljstvo što je ovo pitanje konačno postalo aktuelna javna tema.

- Kada smo krenuli u ovaj posao, znali smo da je ovo vruć krompir. Mi tek krećemo u aktivnosti zaštite. Na ovom pitanju su pale sve prethodne vlade, pala je ova vlada i past će i buduće, ako ova vlada ne riješi pitanje vodozaštite. Potrebno je pripremiti dokumente koje će naredne vlade rješavati - poručuje Hadžić.

VEZANI TEKST - Eko Akcija: Vlada KS mijenja našu pitku vodu za unosnu podršku građevinskog lobija

Ovo su problemi, dodaje, koji će se rješavati u narodnih 10 do 15 godina, a ako se ne krene u zaštitu Sarajevskog polja, postoji mogućnost da nestane pitke vode u KS.

- Neophodno je prije svega usaglasiti zakone i neophodno je zaštititi izvorište na cijelom području. Nama bez pitke vode u gradu nema opstanka. Ako mi sada ne krenemo u aktivnosti zaštite Sarajevskog polja, nisam sigurna da ćemo imati pitke vode. Ovo je pitanje svih nas, pitanje časti i ostanka svih nas - poručila je Hadžić.

Nakon mnogobrojnih pitanja i žustre rasprave sa novinarima, Delić je rekao: "Nemojte ubiti glasnika".