open-navfaktor-logo
search
Sarajevsko polje
Delić nakon prozivki prebacuje odgovornost na entitetske vlade: Hoće li građani Sarajeva ostati bez vode za piće
Nakon što je u subotu, 16. jula, Vlada Kantona Sarajevo obznanila dio novog Nacrta privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće Sarajevsko polje kojom se ukupna površina vodozaštitne zone smanjuje sa oko 46.000 na svega 16.095 hektara, danas se javnosti obratio ministar privrede KS Adnan Delić.
21.07.2022. u 14:48
get url
text

- Ovdje se radi o vitalnom naconalnom interesu, nultom prioritetu svakog građanina KS – poručio je Delić.

Bez obzira na to kakav je Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće, ministar smatra da je njegovo usvajanje potrebno kako bi se na bilo koji način zaštitilo izvorište vode za piće u KS.

- Mi imamo mogućnost, iako nam to nije nadležnost, da određujemo zone i granice vodozaštitnih zona. Nije nam nadležnost da određujemo mjere koje se provode u tim zonama. To je isključiva nadležnost Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Vlade Federacije BiH - kazao je Delić.

Upravo Vladu Federacije i Vladu Republike Srpske Delić ističe kao glavne krivce zbog kojih nije donesena odluka o zaštiti vode za piće u KS.

- Zbog nesaradnje i nedogovora Vlade Federacije i Vlade Republike Srpske, odluka za zaštitu vode za piće u KS nije donesena od 2006. godine. Nikada dvije Vlade nisu donijele stalnu odluku, pa je shodno tome 2016. godine KS izmijenio Zakon o vodama i dao sebi nadležnost i mogućnost da donese privremenu odluku, dok se ne donese stalna odluka na fedelanom nivou. Po automatizmu, ova odluka će biti stavljena van snage, kada Vlada Federacije u saradnji sa Vladom RS-a donese stalnu odluku o zaštiti sarajevskog izvorišta vode za piće - rekao je.

Odluka iz 1987. nije važeći dokument

Delić ističe da je posebno važna činjenica da se sarajevsko izvorište vode ne treba štititi samo u Federaciji, već cijelim područjem sliva.

- Važno je također naglasiti da nemamo zakonsko pravo da se vraćamo na odluku iz 1987. godine, koja se spominje u javnosti, jer ona nije važeći dokument nakon što je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva donijelo 2012. godine Pravilnik, kojim su vodozaštitne zone u Sarajevu umanjene. To je suština svih probelma - dodao je.

Ističe da je glavno pitanje da li su oni novom odlukom skratili granice vodozaštitne zone.

- U odnosu na trenutnu infrastrukturu, trenutni pravilnik, ova odluka nije ni jedan milimetar skratila vodozaštitnu zonu, šta više, mi smo pokušali pooštriti mjere za vodozaštitu. Mi smo mjere koje se provode u 2. zoni propisali ovom odlukom da te mjere vrijede i u 4. zoni - naglašava Delić.

Zbog mnogobrojnih kritika u medijima, Delić je upitao javnost, "šta je ovdje netransparentno, korumpirano?", navodeći da je odmah nakon što je odluka preliminarno došla u Ministarstvo privrede objavljena javno kako bi građani mogli dati sugestije i svoje mišljenje.

- Građani su odluku dobili prije nego Vlada Federacije BiH, prije nego zastupnici u Skupštini KS. Mi sve radimo na taj način. Dakle, to je presedan - kazao je.

Ministar privrede KS također je prokomentarisao kritike koje su se nakon objavljivanja odluke pojavile u javnosti.

- Mnogi pišu po socijalnim mrežama da ova odluka pogoduje građevinskom lobiju. Također, ovaj nacrt je kompletan objavljen na stranici Ministarstva privrede, a ne djelimično kako mnogi pišu. Izborna je godina. Ja mogu sada da kažem da ovu odluku ne želim da razmatram i da uživam u obavljanju svog posla, bez ikakvih pritisaka. Sigurno neću sebi napraviti bilo kakav problem, ali sigurno građani Sarajeva neće imati vodu za piće, zato što je sarajevsko izvorište vode trenutno nezaštićeno - poručuje ministar.

Je li ekspertna komisija zapravo politička

Delić je pozvao javnost, posebno stručni kadar da im pomognu u analizi ovog zakona, za koji ističe da neće biti usvojen ako ne bude pogodovao građanima. 

Press konferenciji je prisustvovala i predsjednica ekspertne komsije prof. dr. Emina Hadžić koja je sa stručnog aspekta komentarisala ovu odluku te spekulacije u javnosti da je ekspertna komisija, koja je donijela ove odluke, politička.

- Nema mjesta bilo kakvim spekulacijama. Ja ne bih učestvovala u takvoj komisiji. Komisija je bila formirana 2018. godine. Ovo je samo nastavak aktivnosti koje je komisija poduzimala - kazala je.

Hadžić je istakla zadovoljstvo što je ovo pitanje konačno postalo aktuelna javna tema.

- Kada smo krenuli u ovaj posao, znali smo da je ovo vruć krompir. Mi tek krećemo u aktivnosti zaštite. Na ovom pitanju su pale sve prethodne vlade, pala je ova vlada i past će i buduće, ako ova vlada ne riješi pitanje vodozaštite. Potrebno je pripremiti dokumente koje će naredne vlade rješavati - poručuje Hadžić.

VEZANI TEKST - Eko Akcija: Vlada KS mijenja našu pitku vodu za unosnu podršku građevinskog lobija

Ovo su problemi, dodaje, koji će se rješavati u narodnih 10 do 15 godina, a ako se ne krene u zaštitu Sarajevskog polja, postoji mogućnost da nestane pitke vode u KS.

- Neophodno je prije svega usaglasiti zakone i neophodno je zaštititi izvorište na cijelom području. Nama bez pitke vode u gradu nema opstanka. Ako mi sada ne krenemo u aktivnosti zaštite Sarajevskog polja, nisam sigurna da ćemo imati pitke vode. Ovo je pitanje svih nas, pitanje časti i ostanka svih nas - poručila je Hadžić.

Nakon mnogobrojnih pitanja i žustre rasprave sa novinarima, Delić je rekao: "Nemojte ubiti glasnika".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.